Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Robotbåten Porvoo är nu på Borgåbesök - senast lade fartyget till i sin fadderstad 2010

Från 2019
Uppdaterad 23.08.2019 19:05.
Följ med när robotbåten Porvoo kör in i Tolkis hamn - Spela upp på Arenan

Robotbåten Porvoo har sin hemmahamn i Pansio i Åbo. Nu ska fartyget besöka sin fadderstad Borgå. Det dåliga vädret sätter käppar i hjulet - troligtvis blir Porvoo kvar i Tolkis hamn.

Robotbåten anlände till hamnen i Tolkis kvart före fem på fredag kväll. Därifrån ska den bogseras till Borgå å om vädret tillåter.

- Robotbåten Porvoo besökte sin fadderstad senast år 2010, så besättningen ser verkligen fram emot besöket som har planerats för i år, berättar fartygets befälhavare kaptenlöjtnant Aleksi Valve i ett pressmeddelande.

Det blåsiga vädret sätter troligtvis käppar i hjulet för en färd upp för ån. När fartyget kör in i Tolkis hamn börjar det regna. När Borgå stadsdirektör och andra representanter för staden stiger ombord halv sex på kvällen är det riktigt busväder med hård vind och mycket regn.

Aleksi Valve.
Bildtext Kaptenlöjtnant Aleksi Valve.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

- Det verkar nu mycket osannolikt att fartyget förs upp från Tolkis till Borgå centrum, säger Aleksi Valve till Yle Östnyland när båten lagt till vid kajen.

Fartygets huvudvapen är sjömålsrobotar. Dessutom är Porvoo utrustat med omfattande sensorer för krigföring i luften, på havsytan och under vattnet.

Fartyget är planerat för att fungera i de smala och grunda farlederna vid den finska kusten. Robotbåten Porvoo är 48,6 meter lång men fartygets djup är bara cirka 1,5 meter.

Fartyget rör sig med hjälp av vattenjetaggregat och kan köra med en hastighet på mer än 30 knop.

Krigsfartyg vid kaj i regn.
Bildtext Landgången står klar för att Borgå stadsdirektör och andra dignitärer ska kunna besöka båten
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Ännu osäkert om robotbåten når Borgå centrum

Borgåborna kan besöka robotbåten Porvoo lördagen den 24 augusti. Enligt planerna skulle fartyget anlända till Borgå centrum på fredag kväll, till hamnen i närheten av Alexandarsgatans bro. Porvoo lämnar Borgå på söndag morgon.

Om vädret inte tillåter att fartyget bogseras till Borgå centrum stannar den i Tolkis hamn. Om robotbåten blir i Tolkis, går det gratis bussar mellan hamnen i Borgå å och Tolkis hamn på lördagen klockan 10-16 med ungefär en halv timmes mellanrum.

På lördagen ordnas program i småbåtshamnen vid Alexandersgatans bro klockan 10-16. Publiken får bekanta sig med de lokala försvarsföreningarnas verksamhet.

Artikeln uppdaterades kl. 19 med en video och beskrivningar av hur båten körde in i hamnen.