Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Vacker fotokonst av fult plastskräp ställs ut i Hangö – pengarna för tavlor som säljs går till välgörenhet

Från 2019
En fototavla med plastskräp i blått. Bakgrunden på tavlan är svart.
Bildtext Johanna Sandin, konstnären bakom fotoutställningen Washed Ashore konstaterar att det mesta plastskräpet är rött eller blått.
Bild: Yle / Tiina Grönroos

Plastskräp som plockats från stränderna i Hangö kan bli riktigt vacker konst. Det bevisar Hangökonstnär Johanna Sandin med sina fototavlor som hon ställer ut på stadshusgalleriet i Hangö.

Som motvikt till de färgharmoniska tavlorna som bland annat avbildar rengjorda plastföremål, finns högar med smutsiga och fula tomma plastflaskor, skor, snusburkar och cigarettfimpar. Det oputsade skräpet fungerar som en viktig påminnelse om att Johanna Sandins fotokonst faktiskt härstammar från avfall. Skräpet kommer från Hangös vackra stränder.

Utställningen "Washed Ashore" visar plastföremål som flutit i land i Hangö. - Spela upp på Arenan

- På varje promenad plockar jag upp det skräp jag hittar, men de egentliga hovleverantörerna är Inkeri Pekkanen och Simo Nyrönen. De har hämtat säckvis. Tillsammans med Inkeri har jag sedan sorterat och slängt det som inte är plastskräp, berättar Johanna Sandin.

Projektet med att samla skräp från stränder, holmar och skär har pågått i cirka ett och ett halvt år, frånsett fåglarnas häckningstid.

Utställningen fick sin början på grund av irriterande färgklickar på havsmotiven

Johanna Sandin kallar plastskräpet som hon tagit tillvara för ”skatter". På tavlorna som hänger på väggen vid Hangö stadshusgalleri ser skräpet onekligen ganska fint ut, men bakom konstverken ligger många timmar av arbete med att putsa, placera, fotografera och bildbehandla alla föremål var för sig.

En fototavla med cirka 100 plastskräp i rött. Bakgrunden på tavlan är svart.
Bildtext Den här tavlan är består av cirka hundra röda plastföremål som alla har fotograferats enskilt. Bilderna är tagna med olika skärpa, djup och ljus och har sedan bildbehandlats för att passa ihop till den här helheten. Arbetet tog elva timmar, så Johanna Sandins tavlor är inga snabbt hoprafsade verk.
Bild: Yle / Tiina Grönroos

- Idén föddes en blåsig höstkväll under en promenad på Tulluddsstranden. Jag brukar vanligtvis fotografera havslandskap och hade redan länge varit medveten om på de små, irriterande färgklickarna på fotografierna. Det var plastskräp som jag i redigeringsskedet var tvungen att putsa bort. Den kvällen kom jag på att jag skulle göra porträtt på plast, berättar Johanna Sandin.

För att gör det enklare för sig tog Sandin hem skräpet och fotograferade plasten i studiomiljö, vilket visade sig ge en betydligt större effekt. Både på fotopapperet och i Johanna Sandins kreativitet.

- För sedan”slirade det lite”, skrattar Johanna Sandin och syftar på att projektet började svälla ut.

En tavla med plastskräp som formats till ett människo- eller djurliknande huvud.
Bildtext Det här är en genusneutral, pensionerad sjöjungfru. Den dåliga bildkvaliteten beror på artikelskribentens hafsiga fotografering.
Bild: Yle / Tiina Grönroos

Det har blivit stora bildkompositioner, roliga ”sjöjungfruar”, solar, hjärtan och stjärnor av plastbitar. På utställningen finns också tavlor med de typiska Hangömotiven såsom en fyr gjord av plastskräp i olika färger. Sandin har till och med gjort fotokonst av vattenkarusellen utanför Plagens badstrand, också den hopplockad av färggrann plast.

"Hangöfyren"  gjord av plastskräp och fotad till en tavla,
Bildtext Många små plastbitar bildar tillsammans en fyr.
Bild: Yle / Tiina Grönroos

Alla inkomster från tavelförsäljningen går till välgörenhet

På väggen invid många av Johanna Sandins tavlor finns runda, röda klistermärken. De visar att tavlan är såld. Några motiv har tre eller fler klistermärken, vilket betyder att Johanna Sandin kommer att göra kopior av sina fotografier efter att utställningen är avslutad.

En kvinna står framför två fototavlor med plastskräp. Den ena tavlan har rött plastskräp, den andra grönt. Väldigt vackra tavlor.
Bildtext Johanna Sandin med några av sina konstverk.
Bild: Yle / Tiina Grönroos

Sandins tavlor är inte dyra. De flesta kostar 40 eller 60 euro, de stora som har tagit många timmar att förverkliga kostar några hundralappar. Tack vare enhetliga färgskalor har de varit lättsålda. De smälter fint in i många hem och andra miljöer. En annan trolig orsak är att pengarna för försäljningen går oavkortade till välgörenhet.

- Det ligger nog blod, svett och tårar bakom verken, men jag vill att tröskeln ska vara väldigt låg för vem som helst att dra sitt strå till stacken, säger Johanna Sandin och tillägger att pengarna går till stränderna i Hangö.

- Det är ännu oklart hur och vad, men det ska vara för ett konkret ändamål. Var och en som varit med om att understöda ska kunna stå där och säga ”det där har jag varit med om att hjälpa”.

Hurdant mottagande har din utställning fått?

- Den har fått ett fantastiskt mottagande. Många kommer in och blir väldigt förvånade. De tror att de ska få se skräp, men säger att de ser konst. Det är jätteroligt att höra. Ett av mina mål var att jag ville göra något visuellt tilltalande fast det är fråga om skräp som förstör och förfular naturen, säger Johanna Sandin.

Hangöelevers skräpkonst har en egen avdelning

Johanna Sandin jobbar som lärare vid Hangö gymnasium och har också lyckats engagera sina elever i skräpsamlandet och konstprojektet.

- Vi hade en temavecka på våren och till en början var de lite tveksamma. Men nere på stranden blev de ivriga. Vi tog skräpet med till skolan och fortsatte där med att sortera och bygga. Jag tror det var enda gången under de tjugo år jag har jobbat på skolan som ingen elev knorrade över att de blev kvar på övertid.

Gymnasieelevernas konstverk finns också på utställningen. De är fotograferade av Johanna Sandin.

Filburkar i plast, mycket gamla och blekta, men ännu hela. Fotade till en tavla som hänger på en vägg med ett gammalt fisknät bakom.
Bildtext Handen upp alla som minns när filburkarna såg ut så här. Det är ganska länge sedan, men plastburkarna är fortfarande i "gott skick" och hittades i naturen i Hangö så sent som ifjol.
Bild: Yle / Tiina Grönroos

Ploggning i Hangö den sista augusti

Utställningen på stadshusgalleriet i Hangö kulminerar i Washed Ashore goes plogging den 31.8 klockan 10. Då är alla välkomna att besöka galleriet och sedan bege sig ut på stränderna för att promenera och plocka skräp.

Skräpet får man förstås ta med sig hem om man vill skapa egen konst, men annars lovar Johanna Sandin ta hand om det.

En mycket gammal, lite söndrig plastflaska är man haft hushållssprit. Ungår i en utställning med plastskräp som plockats upp på stränder i Hangö.
Bildtext Den här tomma plastflaskan har hängt med i över 50 år. Fortfarande sitter färgerna kvar. Frågan är vad som är värre, det forna innehållet eller giftet i färgerna...
Bild: Yle / Tiina Grönroos

Vacker fotokonst av fult plastskräp visas upp och säljs i Hangö. Pengarna går till att hålla Hangös stränder fina.

10:21

Hangö har det här året satsat på plastskräp. Förutom Johanna Sandins konstutställning i stadshusgalleriet har också Hangö museum satsat på plast och skräp i sin stora utställning. På Tulluddsstranden finns också den plastätande fisken Goby, som är gjord av böjda, bockade armeringsjärn och fungerar som en stor skräpkorg.

Diskussion om artikeln