Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Köttet i skottgluggen då Amazonas brinner - men mest importerar vi pappersmassa från Brasilien

Från 2019
Uppdaterad 23.08.2019 16:51.
Avverkade träd i en skog i Brasilien.
Bildtext Totalt importerar vi pappersmassa för 322 miljoner euro och Brasilien står för 236 miljoner eller 74 procent av importen. Det här framgår av tullens importstatistik.

De stora skogsbränderna i Amazonas upprör i dag en hel värld. Internet har exploderat och finansminister Mika Lintilä vill utreda ett importförbud för brasilianskt nötkött.

Det är det brasilianska köttet som är i skottgluggen trots att det som vi importerar allra mest från Brasilien är pappersmassa. Köttimporten från Brasilien är de facto ganska obetydlig.

Pappersmassa etta, stål tvåa och kaffe trea

Totalt importerar vi pappersmassa för 322 miljoner euro och Brasilien står för 236 miljoner eller 74 procent av importen. Det här framgår av tullens importstatistik.

- Största varugruppen är helt klart pappersmassa, konstaterar överinspektören Johanna Riikonen på Tullen. Och mest importerar vi från Brasilien.

På andra plats i importstatistiken kommer järn och stål för 73,5 miljoner - och på tredje plats kaffe för knappa 70 miljoner. Kött importerar vi från Brasilien för blygsamma 10,6 miljoner.

Stora-Enso följer situationen noggrant

Den svensk-finländska skogsindustrikoncernen Stora Enso äger 50 procent av en fabrik i Brasilien. Fabriken tillverkar pappersmassa av eukalyptus.

På Stora-Enso följer man noggrant med situationen i Amazonas, men skogsbränderna är tillsvidare på betryggande avstånd från skogsjättens fabrik.

- Just nu är bränderna på 2000 kilometers avstånd från vår fabrik, så vi är inte fruktansvärt oroad, säger kommunikationschefen Satu Härkönen. Men vi följer med situationen noggrant.

Statsministern: Läget är extremt allvarligt

Världsnaturfonden WWF har i dag gått ut med en vädjan till Finlands regering om att Finland i egenskap av EU:s ordförandeland ska få den europeiska unionen att agera snabbt i frågan. Naturskyddschefen Jari Luukkonen på WWF påpekar att EU ingick ett frihandelsavtal med Latinamerika i juni och att det borde användas för att sätta tryck på Brasilien.

- Bland annat förutsätter frihandelsavtalet att avtalsparterna följer Parisavtalet, konstaterar Luukkonen.

Statsminister Antti Rinne har i dag kommenterat läget i Amazonas och sagt att det ur en klimatsynvinkel är extremt allvarligt och kräver omedelbara åtgärder. Rinne uppger att han talat med den Europeiska kommissionen och han förväntar sig åtgärder från EU redan i dag.

Snabbfakta: Varför är regnskogen i Amazonas unik?

Diskussion om artikeln