Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Läkare oroar sig för att ha utsatts för stark strålning vid vård av patienter i Archangelsk - ryska myndigheter: "Det var något han ätit"

Från 2019
Uppdaterad 23.08.2019 18:48.
En ubåt ligger i vattnet. I förgrunden syns en motorbåt. Det är sjögång.
Bildtext Det finns kärndrivna ubåtar i Archangelsk.
Bild: EPA/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO

Läkare och övrig sjukvårdspersonal i nordvästra Ryssland är oroade över att de utsattes för hög strålning då de utan skyddskläder vårdade strålningsskadade människor i Archangelsk för ett par veckor sedan.

På fredagen bekräftade ryska myndigheter att den radioaktiva isotopen cesium-137 har hittats i åtminstone en av de anonyma läkarnas kroppsvävnad, men hävdar att detta beror på något han ätit.

- Sakkunniga ser inte någon koppling mellan hans deltagande i vården av de strålningsskadade människorna och det att isotopen förekommer i hans vävnad. Enligt Rysslands biomedicinska byrå FMBA förekommer cesium-137 i bland annat fisk och svamp. Vi kan med relativt stor säkerhet säga att han intagit isotopen genom maten han ätit.

Fem människor dog och sex skadades på grund av strålning efter ett misslyckat vapentest i Archangelsk.

I en intervju för BBC säger två anonyma läkare att de inte hade någon skyddsutrustning då de undersökte skadade personer. De militära myndigheterna hade inte varnat dem för radioaktiv strålning.

Enligt läkarna hade minst 90 personer på akutmottagningen kommit i kontakt med de skadade.

Det togs emot patienter i ungefär en timmes tid innan läkarna insåg att de skadade personerna hade utsatts för mycket hög radioaktiv strålning.

Myndigheterna i Ryssland har varit förtegna om detaljerna kring vapentestet och strålningsnivåerna.

Karta över västra Ryssland med städerna Archangelsk, Helsingfors och Moskva utmärkta. Archangelsk i rött, de två övriga i blått.

Artikeln uppdaterades klockan 18:46 med uppgifter om att ryska myndigheter anser att isotopen intagits genom mat och inte strålning.

Källor: Reuters

Diskussion om artikeln