Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Mellanösternanalytiker: "Syriska flyktingar i Idlib kan skydda Turkiet mot en omfattande syrisk attack"

Från 2019
Syrier utsatta för flygräd i provinsen Idlib 20.8.2019
Bildtext Syrier utsatta för flygräd i provinsen Idlib den 20 augusti 2019.
Bild: AFP / Lehtikuva

Situationen för civilbefolkningen i Idlib i nordvästra Syrien har förvärrats ytterligare de senaste veckorna. Städer och byar har utsatts för häftiga flygräder och det pågår hårda markstrider mellan regeringsstyrkor och rebeller.

Idlib är den sista större rebellkontrollerade provinsen i Syrien. Kring tre miljoner civila finns i området och många av dem är flyktingar från andra delar av landet.

Nu tvingas många av dem att fly på nytt. Enligt FN har hundratusentals människor flytt undan striderna i Idlib de senaste veckorna. Tiotusentals av dem har samlats vid den turkiska gränsen.

Men Turkiet har stängt sina portar. Över tre och en halv miljon syriska flyktingar befinner sig redan i landet och de sociala slitningarna i Turkiet har börjat synas.

Turkiet vill föra tillbaka flyktingarna till Syrien

Aras Lindh vid Sveriges Utrikespolitiska Institut säger att Turkiets mått är rågat.

- Turkiet vill hitta en lösning för de syriska flyktingarna och kunna placera dem någonstans i Syrien.

Lindh tror att Turkiet vill använda flyktingarna som ett skydd mot en allt för omfattande syrisk attack genom att försöka placera dem i Idlib.

Men Turkiet vill också placera syriska flyktingar i nordöstra Syrien. Området är i huvudsak kurdkontrollerat och flyktingarna kunde därför fungera som en buffert mellan den kurdiska YPG-milisen och Turkiet.

Porträtt av Aras Lindh vid Sveriges Utrikespolitiska Institut.
Bildtext Aras Lindh arbetar som programsamordnare och analytiker vid Sveriges Utrikiska Instituts Mellanöstern- och Nordafrikaprogram sedan 2014.
Syriska flyktingar vid gränsen till Turkiet
Bildtext Många syriska flyktingar deporteras tillbaka till Syrien från Turkiet.
Bild: AFP / Lehtikuva

Otaliga grupperingar som strider

Inbördeskriget i Syrien har pågått i åtta år och har hittills krävt omkring en halv miljon liv.

Kriget började som ett folkligt uppror mot president Bashar al-Assad, men har sedan dess eskalerat till en komplicerad konflikt mellan otaliga grupperingar.

- Det är lite svårt att säga vilka det är som strider alla gånger, det är en myriad av grupper, säger Lindh.

Han påpekar att det är lite slarvigt att prata om de syriska rebellerna som man gjorde i början av Syrien-kriget eftersom rebellerna numera är så många olika grupper.

- Från början var det folket som reste sig mot regimen och ville ha demokrati och ett maktskifte. Allt eftersom kriget fortsatt har vi kunnat se en tydlig ökning i antalet jihadistiska grupper med andra mål än de oppositionen hade vid krigets inledning.

Slutskedet närmar sig

Situationen försvåras ytterligare av att de regionala stormakterna Iran, Turkiet och Ryssland har blandat sig i kriget.

Efter att Ryssland aktivt började delta i striderna på den syriska regeringens sida har regeringsstyrkorna lyckats återfå kontrollen över stora delar av landet.

Frågan är egentligen hur uthärdlig Turkiet klarar av att vara mot Syrien och Ryssland

Aras Lindh, Utrikespolitiska Institutet i Sverige

I början av veckan erövrade styrkorna den strategiskt viktiga staden Khan Sheikhoun i Idlib, som har kontrollerats av rebellgrupper de senaste fem åren.

Aras Lindh säger att det är svårt att förutspå om regeringsstyrkorna nu också kommer att lyckas erövra de sista områdena i provinsen.

- Frågan är egentligen hur uthärdlig Turkiet klarar av att vara mot Syrien och Ryssland.

Lindh tror ändå att striderna i Idlib håller på att närma sig något slags slutskede som kommer att klarna inom de närmaste veckorna.

- Det är viktigt att hålla ett öga på det stundande toppmötet mellan Turkiet, Ryssland och Iran som kommer att äga rum i Ankara. Frågan kan avgöras där, säger Lindh.

Trafikskyltar med Idlib och Aleppo i Syrien.
Bildtext IS har fallit men inte långt från flyktinglägren i Aleppo rasar Syriens inbördeskrig vidare.
Bild: AFP / Lehtikuva
Flygräd i Khan Sheikhoun 19.7.2019
Bildtext Flygräd i Khan Sheikhoun den 19 juli 2019.
Bild: AFP / Lehtikuva

Försoningen kommer att bli svår

Om regeringsstyrkorna lyckas erövra de återstående områdena i Idlib väntar en ännu större flyktingkris.

Ett scenario är då att de syriska flyktingarna fortsätter att fly till Turkiet. Ett mera sannolikt scenario är att många flyr till andra delar av Syrien.

Lindh tror att den stora frågan kommer att vara hur de, och eventuella återvändande flyktingar från andra länder, ska kunna känna sig trygga i hemlandet igen.

- Hur Syrien och syrierna ska kunna leva tillsammans är på lång sikt en svår nöt att knäcka, och jag tvivlar på att Assad-regimen har verktyg för det.

Diskussion om artikeln