Polisen inleder förundersökning gällande tre riksdagsledamöter misstänkta för hets mot folkgrupp
Polisen har nu inlett en förundersökning kring Päivi Räsänens (KD), Hussein al-Taees (SDP), och Juha Mäenpääs (Sannf) uttalanden. Riksdagsledamöterna misstänks för hets mot folkgrupp.
Polisen har redan tidigare uppgett att undersökningen av fallet Mäenpää kommer att gå vidare till riksåklagarämbetet.
I fallen Räsänen och al-Taee överväger polisen fortfarande att begränsa förundersökningen.
I praktiken innebär en sådan här begränsning att åklagaren på polisens förslag förordnar redan innan ärendet förs till åtalsprövning.
Det är oftast så man går till väga i fall där åklagaren ändå inte skulle väcka åtal trots att förundersökningen slutförts.
I ett pressmeddelande beskriver polisen fallen så här:
Fallet Päivi Räsänen:
“Utgående från den brottsanmälan som gjorts utreder polisen huruvida ledamoten gjort sig skyldig till brott med det Twitter-meddelande hon publicerade i juni. Meddelandet beskriver Helsinki Pride-evenemanget som att stoltsera med ens synder och skam, och hon ifrågasätter kyrkans deltagande i tillställningen. Enligt den som gjorde anmälan ger meddelandet uttryck för intolerans mot minoritetsgrupper.”
Fallet Hussein al-Taee:
“En anmälan gjordes till riksåklagarämbetet angående ledamotens Facebook-meddelanden. Senare överfördes fallet till polisen. Utgående från anmälan har ledamoten gjort sig skyldig till brott med sina meddelanden där han nämner olika etniska grupper. Polisen utförde på riksåklagarämbetets begäran en förundersökning i huruvida åtalsrätten preskriberats vad gäller meddelandena som publicerats under åren 2011-2012.”
Fallet Juha Mäenpää:
“Ledamoten höll ett anförande i plenum i juni i vilket han behandlade asylsökande. Flera anmälningar har lämnats in till polisen enligt vilka ledamoten i och med sitt anförande gjorde sig skyldig till hets mot folkgrupp. I sitt anförande jämförde ledamoten asylsökande tillhörande en viss etnisk grupp och en viss religiös övertygelse till invasiva arter som måste bekämpas.”
Polisen kommer efter förundersökningen att avgöra om ett brott begåtts eller inte. Om polisen kommer fram till att ett brott har begåtts måste riksdagen rösta om huruvida den ger samtycke till att ledamoten åtalas.
Två anser sig oskyldiga, en ville inte kommentera
Yle Uutiset kontaktade ledamöterna förra veckan.
al-Taee ville inte kommentera brottsmisstankarna.
- Vi låter polisen göra sitt arbete i fred. Sedan kan vi återkomma, sade han.
Juha Mäenpää anser i sin tur att han inte gjort sig skyldig till något brott.
- Jag anser att jag inte har gjort mig skyldig till något brott. Det är bra att åklagaren tänker över saken, sade han till Yle Uutiset.
Päivi Räsänen anser sig inte heller ha begått brottet hon misstänks för.
- Jag anser att jag inte under några omständigheter gjort mig skyldig till något brott. Jag är medveten om att medborgare har en rätt att göra anmälningar. Jag är emellertid förvånad över att polisen ens prövar det här fallet. Jag anser det hela vara oroväckande med tanke på religionsfriheten, säger Räsänen.
Artikeln baserar sig på Yle Uutisets text "Poliisi aloittaa Räsästä ja al-Taeeta koskevan esitutkinnan – epäillään kiihottamisesta kansanryhmää vastaan" skriven av Jari Strömberg.