Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Första mästerskapsmatchen på över 30 år slutade i förlust för Finland – världsettan Serbien bättre i tre raka set

Från 2019
Uppdaterad 23.08.2019 20:08.
Nätduell mellan Brankica Mihajlovic och Mina Popovic från Serbien, samt Piia Korhonen från Finland.
Bild: Lehtikuva

Finland fick en dröminledning på EM-premiären mot stenhårda Serbien, som ändå snabbt visade vilket slags klasslag man är. Serbien var till slut starkare i tre raka set i Ankara (25–17, 25–15, 25–17).

Finlands damlandslag i volleyboll hade inte deltagit i ett mästerskap på över 30 år innan dagens batalj.

Finländskorna bjöd på en pigg inledning och drog upp en ledning på fyra poäng i ett par skeden i början av matchen. Serbien arbetade sig ändå in i matchen under ledning av stjärnor som Tijana Boskovic och Stefana Veljkovic och tog hem första set med siffrorna 25–17.

I det andra setet lyckades Finland inte få till någon lika bra start, samtidigt som Serbien fick allt bättre fason på sitt spel. Dessutom skadade sig spikern Emmi Riikilä, som inte kunde fortsätta matchen.

– Den positiva energin vi hade riktigt i början av matchen borde vi få med oss hela tiden, tyckte Roosa Koskelo i Yles sändning efter matchen.

Ett stundtals jämnt tredje set bjöd inte heller det på någon skräll. Ett Serbien som roterade flitigt på sina spelare vann setet med samma siffror som matchens öppningsset, 25–17.

– Inte kan man förstås ha någon bra eftersmak av den här matchen. 0–3 är aldrig ett trevligt resultat, men vi utmanade dem modigt, tyckte Koskelo.

– Matchen startade som den skulle, vi var redo. Ett lag av Serbiens nivå förmår ändå att svara, sade Finlands chefstränare Tapio Kangasniemi efter matchen.

– Vi kan lära oss väldigt mycket av att spela mot världseliten. Vi utvecklades även under matchens lopp.

Finlands EM-äventyr fortsätter i morgon med match mot hemmanationen Turkiet. Drabbningen börjar klockan 19.30 och sänds direkt i TV2 och på Arenan.

Koskelos kommentarer uppdaterade klockan 20.07.

Diskussion om artikeln