Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kina inför stafftullar på amerikanska varor – Trump kräver att amerikanska företag lämnar Kina

Från 2019
Donald Trump står framför en mängd utsträckta mikrofoner.
Bildtext Donald Trump hävdar att USA skulle klara sig bättre utan Kina.

Handelskriget mellan USA och Kina trappas upp igen. Kina inför strafftullar på mer än 5 000 amerikanska varor. Trump svarar med att kräva att amerikanska företag slutar göra affärer med Kina.

De kinesiska strafftullarna gäller bland annat amerikanska jordbruksprodukter, råolja och små flygplan. Tullarna på mellan fem och tio procent uppgår till ett totalt värde på 75 miljarder dollar.

De nya kinesiska tarifferna träder i kraft i början av september.

I december kommer Kina också att återinföra en 25-procentig strafftull på amerikanska bilar. De här tullarna avlägsnades tidigare i år som en vänlighetsgest i samband med att de två stormakterna försökte förhandla fram ett handelsavtal.

Strafftullarna är ett svar på USA:s planerade strafftullar mot Kina.

USA:s president Donald Trump har tidigare infört strafftullar på kinesiska varor till ett värde av 250 miljarder dollar. I höst träder nya tullar, värda 300 miljarder dollar, i kraft.

Trump: Hitta en ny handelspartner

President Trump verkar allt annat än nöjd med Kinas planer. På Twitter skrev han att USA klarar sig bättre utan Kina och att det är dags för amerikanska företag att hitta alternativa handelspartners.

– Våra fantastiska amerikanska företag är härmed beordrade att genast börja leta efter alternativ till Kina. Det inkluderar att ta hem era företag och producera era produkter i USA, skriver han.

Han beordrade också företag som Fed Ex, Amazon, UPS och det amerikanska postverket att söka igenom och stoppa alla paket från Kina innehållande opioiden Fentanyl.

Trump skrev att han kommer att svara på de kinesiska tarifferna under dagen.

I Europa har nyheten om de kinesiska strafftullarna lett till fallande börskurser. I Helsingfors sjönk börsindexet med ungefär 80 punkter, men senare började den sakta stiga igen.