Hoppa till huvudinnehåll

Sport

"Vi gjorde en förändring som ingen någonsin testat" – motigt för Lappi och Suninen, Latvala med och kämpar om pallplats i Tysklands VM-rally

Från 2019
Esapekka Lappi kör i en kurva.
Bildtext Esapekka Lappi har det jobbigt i Tyskland.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Medan Ott Tänak och Thierry Neuville har hand om tätstriden hittas finländarna längre bak i resultatlistan efter fredagen i Tysklands VM-rally. Jari-Matti Latvala har häng på tredjeplatsen, medan Esapekka Lappi och Teemu Suninen nog helst bara vill glömma denna dag.

Ott Tänak och Thierry Neuville var i en klass för sig i Tysklands VM-rally på fredagen. Tänak tog hem fyra specialsträckor, medan Neuville var snabbast på de två andra etapperna.

Tänak leder rallyt med 2,8 sekunder ned till Neuville.

– Vi förväntade oss just detta. Snabba specialsträckor och små marginaler, sade Tänak i WRC:s intervju enligt Yle.

Estländaren Tänaks finländska lagkamrat Jari-Matti Latvala hittas på plats fem efter fredagen. Latvala har endast fem sekunder till Sebastian Ogier på tredjeplatsen.

– Målsättningen var att vara bland de fem bästa och nu är vi där. Marginalen till täten är helt ok, sade Latvala till Yle.

Lappi passade på att experimentera med bilen

Citroen-föraren Esapekka Lappi hittas på sjunde plats, över 50 sekunder efter täten. Lappi menade redan vid dagens servicepaus att han inte hade chans på en tätplacering längre.

På dagens tre sista specialsträckor körde passade Lappi på att köra med lite mer sällsynta justeringar av bilen.

– Vi gjorde en sådan förändring som ingen någonsin testat. Ingenjörerna sade att det inte kommer att fungera. Inte kändes det sämre i alla fall, konstaterade Lappi efteråt.

– När man körde så märkte man knappt att förändringar gjorts. Jag kan inte förstå, varför bilen inte reagerar på stora ändringar.

Tekniska fel tvingade Fordföraren Teemu Suninen att avbryta redan vid dagens första etapp. Meningen är ändå att Suninen ska köra igen på lördagen.

Tysklands VM-rally, 7/19 specialsträckor:

1. Ott Tänak, Toyota 59.12,4
2. Thierry Neuville, Hyundai + 2,8
3. Sébastien Ogier, Citroën + 22,1
4. Kris Meeke, Toyota + 25,6
5. Jari-Matti Latvala, Toyota + 27,8
6. Andreas Mikkelsen, Hyundai + 40,0
7. Esapekka Lappi, Citroën + 52,9
8. Gus Greensmith, Ford + 1.05,5
9. Dani Sordo, Hyundai + 1.15,1
10. Kalle Rovanperä, Skoda + 2.58,5 (WRC2 Pro)

Diskussion om artikeln