Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Slut på fredliga protester i Hongkong - kravallpolisen tyr sig till tårgas igen

Från 2019
Uppdaterad 24.08.2019 13:45.
Kravallpolis i Hongkong.
Bildtext Hundratals kravallpoliser har kommenderats ut på gatorna för att konfrontera fredliga demonstranter
Bild: AFP / Lehtikuva

De massiva protesterna mot Kina och stadens ledning fortsätter i Hongkong efter protester i går kväll som samlade över 130 000 demonstranter. Kravallpoliser använde på lördagen tårgas för att skingra demonstranter som genom hela veckan hade genomfört fredliga protester.

Aktivisterna övergav tanken på att ockupera den internationella flygplatsen på nytt efter ett domstolsbeslut som förbjöd protester på flygplatsen. De vill i stället "stresstesta" kollektivtrafiken inne i staden, bland annat genom att ockupera metrostationer.

Vägarna till flygplatsen förblev öppna, medan fyra tunnelbanestationer stängdes för att hindra demonstranter från att samlas i den tätt bebodda arbetarstadsdelen Kwun Tong.

Aktivister samlades vid en polisstation där svartklädda kravallpoliser använde tårgas och pepparsprej för att skingra dem. En del unga demonstranter svarade med att kasta stenar och åtminstone en brandbomb mot poliserna.

Många demonstranter bar skyddshjälmar och gasmasker, beredda på det värsta eftersom polisen allt mer har blivit demonstranternas måltavla på grund av de brutala metoder som polisen har börjat ty sig till.

Polisen har bland annat använt tårgas och gummiklädda kulor och det finns ett överflöd av bevis på hur polisen misshandlar fredliga demonstranter, till och med kvinnor och åldringar.

Det här veckoslutet tycks polisen ha fått order att sätta hårt mot hårt igen efter att demonstranterna försökte göra sig av med stämpeln som bråkmakare.

Demonstranter blockerar väg i Hongkong.
Bildtext Unga så kallade "modiga" står i spetsen för demonstranter som utmanar polisen
Bild: AFP / Lehtikuva

- Jag har aldrig sett Hongkong så här, säger den 65-årige Dee Cheung.

- De unga som drar ut på gatorna har sin egen framtid på spel, de gör det här för Hongkong.

Unga som kallas "de modiga", står nu i spetsen för protesterna, som saknar namngivna, kända ledare. Kina har försökt utmåla dem som "terrorister" genom en omfattande svartmålningskampanj.

Twitter, Youtube och Facebook har stängt tusentals falska konton med kopplingar till den kinesiska regeringen, som användes i denna svartmålningskampanj.

- Det kan finnas saker som "de modiga" gör som vi inte godkänner,
som när de går till attack. Men låt oss minnas varför de gör det, säger Dee Cheung.

Protesterna började i somras mot en kontroversiell lag som skulle ha tillåtit domstolar att utlämna Hongkongbor för rättegång i Kina, men nu har de utvecklats till mer allmänna protester för demokrati där man kräver större oberoende från Kina.

Kina frigav brittiska konsulatets tjänsteman

Kina har samtidigt frigett Hongkongbon Simon Chen som arbetar på det brittiska konsulatet i staden.

Chen greps i den kinesiska grannstaden Schenzhen för drygt två veckor sedan, vilket ytterligare förvärrade de redan ansträngda relationerna mellan Kina och Storbritannien.

- Chen bestraffades med administrativ internering för femton dagar på grund av brott mot den allmänna säkerheten ,säger den kinesiska polisen i ett uttalande.

Inget egentligt konkret skäl angavs för gripandet, men statliga kinesiska medier spred samtidigt illvilliga rykten om Chen utan att lägga fram bevis.

Det godtyckliga gripandet av Chen har i varje fall fungerat som en ny påminnelse för Hongkongbor om hur rättsväsendet och myndigheterna fungerar i Kina.

Källor:AFP, Reuters, AP

Diskussion om artikeln