Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

STT: Sannfinländarna har gett varning åt en medlem för "deltagande i opassande verksamhet"

Från 2019
Uppdaterad 24.08.2019 14:19.
Närbild på Sannfinländarnas reklamflagga på valgatan i Åbo.
Bild: Yle/Nora Engström

Sannfinländarna har gett en varning åt en av sina medlemmar som deltog i Kansallismielisten liittoutumas sommarläger. På sommarlägret sköt deltagarna med luftgevär och pilbåge mot måltavlor där människors ansikten var avbildade.

Partisekreterare Simo Grönroos bekräftar för nyhetsbyrån STT att varningen utdelades på grund av att personen i fråga deltog i sommarlägret. Grönroos vägrade ändå att berätta vem som fick varningen, med motiveringen att det är en partiintern sak.

Tidigare har det uppdagats att på måltavlorna var finländska ministrar avbildade.

I sommarlägret deltog också medlemmar från extremhögerns kretsar. Både Soldiers of Odin-medlemmar och medlemmar från den nationalsocialistiska Nordiska motståndsrörelsen deltog i sommarlägret, utöver nuvarande och tidigare partiaktiva i Sannfinländarna.

Kansallismielinen liitoutuma har tidigare också varit i rubrikerna för sin koppling till extremhögern. De har ordnat demonstrationer på årsdagen för knivdådet i Åbo och åtminstone i fjol deltog flera medlemmar från Nordiska motståndsrörelsen i demonstrationen.

Förra veckoslutet ordnade de också en demonstration på årsdagen för knivdådet där den sannfinländska riksdagsledamoten Vilhelm Junnila höll ett tal.

Kansallismielinen liitoutuma uppfattas som högerextrem och dess rätt lilla kärngrupp består av medlemmar i Soliders of Odin, Suomen Sisu, anhängare av Nordiska motståndsrörelsen och nuvarande och tidigare partimedlemmar i Sannfinländarna.

Uutissuomalainen var först med nyheten att Sannfinländarna varnar en av sina medlemmar.