Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Patricia Kellgren från Pellinge vann över sjukdomen och fixade dubbelseger i diskus i Sverigekampen: ”Nu ska jag fiska lax med pappa”

Från 2019
Patricia Kellgren kastar diskus.
Bildtext 16-åriga Patricia Kellgren hör till Finlands större friidrottslöften.
Bild: Lehtikuva

Borgåflickan Patricia Kellgren var sprudlande glad efter att ha fört Finland närmare en seger i flickkampen. Nu är säsongen över. Planerna den närmaste framtiden? Fiske, förstås.

Den senaste månaden har Patricia Kellgren tappat tio kilo i vikt på grund av en envis sjukdom – men det hindrade henne inte från att tävla i Sverigekampen.

Slutresultatet 44,45 meter i diskusringen värmde inte alltför mycket, men Kellgren hängde verkligen inte läpp efter debuten i landskampen.

– Det här var jättefint, underbart. Känslan här, att få vara tillsammans med vännerna, det är super!

Var du alls nervös?

Kellgren fnyser.

– Näää, neeej, absolut inte! Jag njöt hela tiden.

Laxarna väntar

Kellgren är 16 år gammal och stod i fjol för nytt finländskt rekord för 15-åringar då hon kastade 48,83 meter. Hon stod också för en rekordnotering i kula – men det är diskusen som satsningen bygger på.

Hon bor i Borgå, men pendlar till Helsingfors och Esbo för träningar med klubben HIFK.

De fina resultaten gjorde att Kellgren i somras fick en plats i europeiska ungdoms-OS (EYOF) och nu är debuten i Sverigekampen avklarad. En sjukdomsbetonad säsong är över och årsbästat blev 48,23.

– Jag är nöjd över att ha fått vara med i stora, fina tävlingar. Men resultaten har inte varit så bra som förväntat. På träning har jag kastat över 50 meter, men på tävling försöker jag kanske för mycket, säger Kellgren som är en av Finlands största löften.

Siktar du på en elitkarriär?

– Ja, det är det som jag lever för.

Nu väntar en träningspaus på en och en halv månad. Patricia är medlem i fiskarklanen Kellgren och näten i skärgården kallar.

– Jag brukar fiska med pappa, nu när säsongen är över ska vi fiska lite lax med nät och sådant. Det blir bra träning.

Enni Aula knep förstaplatsen i diskustävlingen med nya personbästat 45,20.

Björkgren lagom nöjd

För Alexander Björkgren blev insatsen på 110 meter häck inte en fullträff. IF Drott-löparen visste att han hade segerchanser, men fick nöja sig med tredje plats och tiden 14,55.

– Starten gick bra, men jag vet inte vad som hände med farten. Jag hade hoppats på vinst och ett nytt rekord, men så blev det inte. Men helt bra var det ändå.

Vad gjorde att rekordet uteblev?

– Ja-a, om jag skulle veta det hade jag varit glad.

Björkgren hade hoppats nå tider under 14 sekunder i år, men årbästat skrivs 14,20. Han har fortfarande ett par tävlingar kvar innan det är dags att sätta punkt för friidrottsåret.

Alexander Björkgren
Bildtext Alexanxer Björkgren slutade trea på 110 meter häck i ungdomslandskampen.
Bild: Yle/Sebastian Backman

Var lägger 17-åringen siktet för framtiden?

– En elitkarriär låter som någonting väldigt trevligt.

Med nio grenar avklarade ledde Finlands flickor med 56,5–42,5. Pojkarna låg under med 48–51.

Diskussion om artikeln