Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

De förvildade nötkreaturen i Laukas har fångats in

Från 2019
En av de förrymda korna i Laukas i augusti 2019.
Bildtext Rymlingarna har hållit till i skogen i Laukas.
Bild: Lehtikuva

Kring trettio tjurar, kor och kalvar har med hjälp av foder och andra läckerheter lockats till en inhägnad. Hjorden har varit på rymmen sedan i våras.

Boskapen styrdes in i hagen med hjälp av drevkarlar vid 19-tiden på lördag kväll.

– Tricket att locka med mat fungerade bra. Det doftade så gott att djuren kom och tittade och nu har hela gänget ställt sig i hagen, berättar Jukka Lappalainen, ansvarig för Laukas miljöverksamhet.

Det bekräftade antalet djur som fångats in är 29 stycken.

Boskapsägaren säger sig vara mycket lättad över att kreaturen äntligen har fångats in.

Området har spärrats av

Vägen som leder till gården har stängts av med traktorer för att hindra utomstående från att komma och störa.

Tanken är att man ännu ska förflytta hjorden från inhägnaden till en lösdriftsladugård. Nu gäller det ändå i första hand att se till att djuren inte rymmer från inhägnaden.

– Nu måste man mycket noggrant hålla sig på avstånd så att djuren inte börjar rusa omkring. Det handlar om så mycket massa att även om man har lagt upp kraftiga elstängsel så är det nog inget annat än betong som stoppar en uppskrämd hjord, säger Lappalainen.

Redan på fredagen var man nära att fånga in hjorden. Några av djuren var redan inhägnade men blev skrämda och rusade ut då en lokal journalist körde in på gården.

Lättnaden är stor

Både Lappalainen och kontaktpersonen för storvilt Jari Halttunen uppger nu att de är lättade över att ha slutfört operationen.

– Jag satte på bastun och det gjorde säkert Jari också, säger Lappalainen med ett skratt.

Artikeln baserar sig på Yle Uutisets text Villiintynyt nautalauma saatiin vihdoinkin aitaukseen Laukaassa skriven av Arvo Vuorela.

Diskussion om artikeln