Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trump kanske bjuder in Putin till nästa G7 möte - hävdar att allt är väl med både Kina och övriga G7 trots rasande handelskrig

Från 2019
Uppdaterad 25.08.2019 15:14.
G7 möte i Biarritz.
Bildtext President Donald Trump hyllade Storbritanniens premiärminister Boris Johnson som "rätt man för jobbet" då de träffades på söndag morgon

President Donald Trump överväger att bjuda in Rysslands president Vladimir Putin då USA står värd för G7 toppmötet nästa år. Trump försäkrar också att relationerna med Kina är goda samtidigt som han antyder viss ånger för att ha trappat upp handelskriget i fredags.

Trump inledde morgonen sina vana trogen tidigt vid G7 toppmötet i franska Biarritz, med att tala om Putin, toppmötets goda stämning och relationerna till Kina.

- Ja, det är möjligt att jag bjuder in Putin, sade Trump om Ryssland som var medlem i den så kallade G8-gruppen tills landet frystes ut efter att ha annekterar Krim år 2014.

Trump föreslog inför årets toppmöte i Frankrike att Ryssland skulle återfå sin plats, men president Emmanuel Macron avvisade förslaget.

Han behöver inga råd. Han är rätt man för jobbet

Trump om premiärminister Boris Johnson

Macron och de övriga ledarna kräver att Ryssland följer det så kallade Minsk-avtalet innan det kan bli tal om att Ryssland återupptas i G8. Trump har inte sagt om han ställer villkor för Putins deltagande i toppmötet nästa år.

Trump berömde också sina relationer till de övriga G7-ledarna trots att de flesta av dem har ställt sig kritiska mot Trump i många olika frågor, i synnerhet vad gäller hans handelskrig och hotelser om nya strafftullar.

- De Falska och Äckliga nyheterna skrev innan jag anlände till Frankrike att relationerna till de sex övriga G7 -länderna är mycket spända och att två dagar av möten kommer att leda till katastrof, skrev Trump i morse på Twitter.

- Nå, vi har mycket goda möten, ledarna kommer väl överens och vårt Land mår mycket bra,ekonomiskt - hela världen talar om det!, fortsatte Trump just innan han skulle träffa Storbritanniens premiärminister Boris Johnson.

Trump hyllade Johnson och sade han hyser förtroende för hans sätt att handskas med brexit.

- Han behöver inga råd. Han är rätt man för jobbet, försäkrade Trump.

Trump fick också frågan om han ångrar att han inför toppmötet plötsligt trappade upp handelskriget med Kina ytterligare.

- Jag kan komma på andra tankar om allt, sade Trump, som alltså antydde en viss ånger.

Vita huset var tvunget att korrigera presidentens uttalande ett par timmar senare.

- Presidentens uttalande har tolkats fel. Han har ingalunda ångrat tariffhöjningarna, utan han ångrar att han inte höjde dem ännu mer, sade Vita huset i ett skyndsamt uttalande.

Trump påstod också att han just nu kommer väl överens med Kina, trots handelskriget och hans order i fredags att alla amerikanska företag bör lämna Kina.

G7 möte i Biarritz.
Bildtext Toppmötets värd Emmanuel Macron och Boris Johnson är oense om bland annat brexit

Till och med Trumps bundsförvant, Boris Johnson var ändå öppet kritisk och sade att Trump kan få skulden om världen som befarat, drabbas av recession.

- Jag är mycket oroad över hur det går, ökande protektionism och de tariffer som vi ser.

- De som stöder tariffer riskerar att få skulden för den ekonomiska nedgången i världen, oberoende av om det är sant eller ej, sade Johnson som gör sin entré som premiärminister bland G7 ledarna.

Förbluffade journalister fick efter mötet ändå höra hur Trump förnekade att någon i G7 gruppen skulle ha kritiserat hans handelskrig med Kina.

- Jag tror att de respekterar handelskriget. Det måste ske. Nej, nej jag har inte hört något, hävdade Trump, trots att till exempel Europarådets ordförande Donald Tusk gjorde exakt det då han anlände till Biarritz.

- Handelskrig leder till recession medan handelsavtal förstärker ekonomin, för att inte nämna det faktum att handelskrig mellan G7 medlemmar urholkar det redan försvagade förtroendet mellan oss, varnade Tusk.

Tusk är dyster

Donald Tusk är betydligt mer pessimistisk än Trump om möjligheterna att nå enighet i en rad brännande frågor så som klimatförändringen och skogsbränderna i Brasilien, Trumps färska hot om strafftullar för franskt vin och hans upptrappade handelskrig mot Kina

- Det finns fortfarande ingen garanti om huruvida gruppen kan finna gemensamma lösningar för de globala utmaningarna, som idag är verkligt allvarliga eller om mötet fokuserar på vettlösa tvister, sade Tusk.

- De senaste åren har visat att det är allt svårare för oss att finna ett gemensamt språk när världen behöver vårt samarbete allt mer och inte mindre.

Donald Tusk talar på G7-mötet i Frankrike.
Bildtext Europarådets ordförande Donald Tusk ser dystert på möjligheterna att G7 länderna kan enas i en rad kritiska frågor
Bild: AFP / Lehtikuva

Denna oenighet kom klart fram både inför mötet och kort efter att Trump hade landat, när hans medarbetare kritiserade värden Emmanuel Macron för att toppmötet fokuseras på vad de kallade för "nischfrågor" så som klimatförändringen, jämställdhet och utvecklingen i Afrika.

Macron som också vill ta fram skogsbränderna i Brasilien och ekonomisk ojämlikhet världen över, försvarar sig med att många trängande frågor behöver diskuteras.

- Vi kommer att tala om de stora konflikterna: Iran, Syrien, Libyen och Ukraina, säger Macron som samtidigt antyder att man inte kommer att enas om någon slutdeklaration vid detta G7 toppmöte.

G7-länderna är en informell grupp som består av sju av världens största industrialiserade ekonomier: Frankrike, Italien, Japan, Kanada, Storbritannien, Tyskland och USA. Ryssland som tidigare deltog i den så kallade G8-gruppen, uteslöts efter annekteringen av Krim. Stora ekonomier som Kina, Indien och Brasilien har däremot aldrig ingått i gruppen.

Källor: Reuters, AFP

Diskussion om artikeln