Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Utländska arbetare utnyttjas och tvingas jobba utan lön

Från 2019
Uppdaterad 26.08.2019 08:28.
Nokia-anställda i Salo marscherar ut.
Bildtext I ett anställningsförhållande måste arbetsgivaren betala kollektivavtalsenlig lön åt arbetstagaren.
Bild: Mauri Ratilainen / AOP

Arbetstagare med utländsk bakgrund har varit tvungna att utföra oavlönad praktik, enligt Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC.

Det handlar om personer som jobbat som praktikanter i flera månaders tid.

Trots goda resultat har arbetstagarna varken fått kontrakt eller lön för praktiktiden.

Enligt FFC utnyttjar de här arbetsgivarna arbetarnas okunskap om reglerna i arbetslivet.

Enligt facket måste arbetsgivaren betala lön i de här fallen. I regel får bara praktik som är en del av undervisning vara oavlönad.

– Huvudregeln är att oavlönad praktik är möjlig endast via en officiell läroinrättning eller arbets- och näringsbyrån, och då är praktiken alltid undervisningsmässig, säger Pia Marttila som är specialsakkunnig på Brottsofferjouren.

Oroliga arbetstagare

Både Brottsofferjouren och Rådgivningen för invandrare har kontaktats av arbetstagare som grubblat över vad de ska göra när de inte har fått arbetsavtal efter sin praktik, och inte heller fått lön för det arbete de har gjort.

– Största delen av arbetsgivarna agerar rätt, men i de fall som våra kunder berättar om finns det tydliga tecken på att en del av arbetsgivarna kringgår sina skyldigheter. Samtidigt har man utnyttjat det att personerna med utländsk bakgrund inte känner till spelreglerna i det finländska arbetslivet, säger Maaret Pulliainen, expert vid FFC:s rådgivning för invandrare.

I ett anställningsförhållande måste arbetsgivaren betala kollektivavtalsenlig lön åt arbetstagaren, påminner Pulliainen.

Båda organisationerna påminner arbetsgivarna om att alltid kontrollera att villkoren för oavlönad praktik uppfylls.

Diskussion om artikeln