Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Kriminolog Maria Normann: Grovt våld mot polisen påverkar hela samhället, inte bara poliskåren

Från 2019
Uppdaterad 26.08.2019 20:16.
En kvinna står framför en vit vägg. Hon ser åt vänster. Hon ser allvarlig ut. I framgrunden metallstänger.
Bildtext Kriminolog Maria Normann säger att tillit motverkar våld mot polisen.
Bild: Yle/ Lukas Rusk

Grovt våld mot poliser i Finland är väldigt ovanligt. Det som hände i Borgå är exceptionellt, berättar kriminolog Maria Normann.

- Man har gått över en gräns som alltid har funnits när man utsätter poliser för så här grovt våld. I Borgå var våldet mycket grövre än vad man normalt räknar med vid gripanden, säger hon.

- Polisen är ett av fundamenten i de nordiska välfärdssamhällena, någonting man kan lita på och som vi brukar ha stor respekt för.

Normann berättar att grovt våld mot poliser har varit väldigt ovanligt länge, men att lindrigt våld mot poliser är vanligare vid exempelvis gripanden.

Förakt, utanförskap och erfarenhet av diskriminering

Enligt henne är tillit nyckeln till att motverka våld mot poliser.

- Polisen har inte råd att vara till exempel rasistisk eller homofob, det tär på trovärdigheten. Det kunde man i Finland ännu jobba lite mera med.

Enligt henne finns det flera olika grupper som av olika orsaker har en negativ uppfattning om polisen.

- Det de har gemensamt är kanske förakt och utanförskap, kanske erfarenhet av diskriminering. När någonting riktas mot polisen riktas det också mot staten och samhället som system. Det är sällan som något enbart riktas mot polisen eller en individuell polis.

Polisen är ett av fundamenten i de nordiska välfärdssamhällen, någonting man kan lita på och som vi har brukat hysa väldigt stor respekt för

Kriminolog Maria Normann

Normann berättar också att det har visat sig vara gynnsamt att jobba med så kallade utsatta områden, det vill säga områden där invånarna har låg tillit till polisen.

- Att jobba med organiserad brottslighet är också gynnsamt. Att hjälpa människor som vill lämna den och föra en dialog med dem.

Normann tror att grovt våld mot poliser kan leda till att intresset för polisutbildningen minskar.

- Om våldet mot poliser i tjänst tilltar tror jag att färre söker sig till polisyrket eftersom man uppfattar det som farligt. Man tycker inte heller det är värt det eftersom lönen inte motsvarar de risker man måste ta i arbetet.

Enligt Norrmann är det ovanligt med så här grovt våld mot poliser. Oftast handlar det bara om någon som härjar med ett jaktvapen som denne har licens för, berättar hon.

För tidigt att spekulera

- Polisen utsätts mer för brott, våld och motstånd när man griper någon. Ganska många av polisens kunder vill inte bli fasttagna. Då spottar, sparkar, biter och slår man. Sånt våld är polisen vältränad att hantera.

Norrmann vill inte spekulera i vad som kan ligga bakom dådet och uppmanar "hemmakriminologer" att ta det lugnt och vänta på klara svar.

- Det är för tidigt att tala om trender och att dra några stora slutsatser. Vi måste se vad det här handlar om. Är det uttänkt eller är det två typer som det gått riktigt tokigt för?

Hon påpekar också att ingen ort, Borgå eller någon annan plats, skonas från våld.

- Inget ställe är förskonat, inte Borgå. Borgå ligger också ju bra där nära östgränsen, nära hamnar och huvudstaden. Nog händer det och sker i Borgå precis som på andra ställen.

Artikeln uppdaterades klockan 20:15 med ytterligare kommentarer av Norrmann. Kommentarerna är tagna ur en A17-intervju, gjord av Johannes Tabermann.

Diskussion om artikeln