Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Selfie med Lasse Grönroos, Rose Westerback och Neal Smith i Töjby.

Neal Smith - Rockstjärnan från Alice Cooper i Närpes

Från 2019
Uppdaterad 29.08.2019 21:30.

Alice Cooper-bandets trummis Neal Smith som spelade på alla de klassiska skivorna firar varje sommar med sin sambo Rose Westerback på en sommarstuga i Töjby nära Närpes.

I Töjby i Närpes hugger en 71-årig man huvudet av en huggorm och mailar mig fotot.

Det är bara en av de absurda detaljerna kring en sommardag i augusti när jag träffar en livs levande rocklegend från stora världen, ute på en sommarstuga.

Neal och sambon Rose träffades på 80-talet när båda jobbade som bostadsmäklare i USA

Neal Smith var trummis i det ursprungliga bandet Alice Cooper. För Alice Cooper var uttryckligen ett band och inte en soloartist från 1967 till 1974.

Albumet Billion Dollar Babies var listetta både i USA och England 1973.

Faktaruta: Bandet Alice Cooper

Visste ni att Alice Coopers boaorm han hade på scenen var Neals husdjur? Den hette Kachina.

Denna huggorm torde inte vara en del av Neals scenshow.

Jag tar givetvis med mig mina vinylskivor för att få dem signerade.

För säkerhets skull också en giljotin som jag byggde av Meccano när jag var barn.

Video: Lasse visar sin Meccano-giljotin

Lasse Grönroos visar sin Mecano-giljotin för Neal Smith - Spela upp på Arenan

Neils sambo Rosita Westerback vinkar åt oss att stiga på och hon berättar att stället är hennes släkts. Hon är själv uppvuxen här, men flyttade redan 1953 till USA.

Neal och Alice är goda vänner än i denna dag och de brukar spela golf tillsammans i Phoenix.

I USA träffade hon Neal som var en kollega på samma kontor. De var båda bostadsförmedlare på åttiotalet. Rose var änka och Neal frånskild. Båda har vuxna barn.

- Jag hade ingen aning vem han var. Någon frågade om jag inte vet vem Neal Smith är och när hon berättade så sade jag genast "Alice Cooper? Nä, jag har aldrig tyckt om dom!", skrattar Rose.

Ibland kommer det fans för att träffa Neal och då går han på lunch eller en bärs med dem. Men för det mesta får han vara ifred.

Neal skrockar bredvid och visar oss runt. Gräsmatten är perfekt klippt och björkarna på alléns ena sida har fått stryka på foten så att de kan se vattnet från sin terrass.

Video: Stugliv med en rockstjärna

Stugliv med Alice Cooper-trummisen Neal Smith i Närpes - Spela upp på Arenan

I'm Eighteen gav oss bröd på bordet, men School's Out köpte hela bordet

Neal gick med i bandet The Nazz år 1967. Året därpå bytte de namn till Alice Cooper och deras hysteriska utseende satte kaffet i vrångstrupen på de flesta.

Neal hade det längsta håret i hela rockbranschen på 70-talet.

Att vuxna (dessutom heterosexuella) män klär sig i kvinnokläder, sminkar sig och har längre hår än din syster och dessutom dricker öl och spelar i ett rockband var inte bra. Inte bra alls.

Folk köpte biljett till deras gig bara för att kunna säga att de hade gått ut i mitten. Råbarkade macho-cowboys drog kniv och man kastade flaskor på dem.

Men varken förbön, kalla duschar eller långa promenader hjälpte: Alice Cooper låg rätt i tiden och med Frank Zappas hjälp släppte de två album med psykedelisk go go-musik utan huvud eller fot.

Jag hade ingen aning om vem han var. Jag gillade inte ens bandet.

Fastän jag själv är ett stort fan av bandet så kom det som en total överraskning att Smith firar somrarna i Finland. Känner folk då igen honom i vimlet i Närpes?

- Många vet vem jag är. Jag har redan träffat några fans i sommar och gått på lunch eller ett par öl med dem. En körde hela vägen från Helsingfors hit för att träffa mig. Men jag har egentligen aldrig blivit igenkänd på gatan här, berättar Neal.

Chockrockare på dansbandskonsert

Vi går ner till vattnet. Rose berättar om Töjby hamn som ännu har rester kvar från tiden då man skeppade virke härifrån.

- Vi har firat de senaste tio somrarna här och de senaste 20 somrarna har vi sporadiskt varit här, berättar Neal.

- Vi gick och såg Tommys uppträda på paviljongen här bredvid. Medelåldern bland publiken var ungefär 95 år, men alla deras fans var där! grinar Neal.

Rose är uppvuxen i Töjby men hon flyttade 1953 till USA. Till vardags bor de i Connecticut och på vintern i Phoenix.

Men det är inte bastubad och fiske i små ekor med rostiga aktersnurror som präglar parets sommardagar.

Bastun är inte i bruk längre och Neal säger att han inte trivs på vattnet. Havets frukter äter han dock gärna.

Golfbollen landade en timme tidigare i Sverige

Liksom Alice Cooper är Neal en ivrig golfare så Rose och han brukar åka omkring i Finland och spela golf.

- Det var en “bucket list”-grej för mig att göra: En sex timmars bilfärd för att sedan slå bollen iväg i Finland och se de landa i Sverige en timme tidigare, skrattar han om förra sommarens golfresa till Torneå-Haparanda.

Resten av året bor de i Connecticut och på vintern far de till Phoenix.

Där brukar de hänga med Alice och originalgitarristen Michael Bruce. Och spela golf.

Jag skulle ännu vilja göra ett studioalbum med det gamla bandet, med Bob Ezrin som producent

Rockstjärnor dog som flugor av drogerna

- Musikbranchen på sextio- och sjuttiotalet var en farlig tid. Många dog: Jimi Hendrix, Jim Morrison, Keith Moon, John Bonham, Brian Jones och Janis Joplin. Jag kände eller träffade dem alla i något skede. Och vi gjorde precis samma saker som de, konstaterar han.

- När vi kom till School's Out och Billion Dollar Babies var jag tvungen att trappa ner och hålla mig till öl. Vi brukade dricka och röka på och ta av allting, hela tiden, säger han.

Neal dementerar påståendet att bandet mest höll sig till öl och inte så mycket droger.

- Det var nog mycket droger. Det fanns alltid marihuana, hasch, LSD och kokain samt piller av alla de slag. Alice knarkade inte så mycket som vi andra. Hans problem kom först senare, säger han.

- När man spelar inför 60.000 - 100.000 människor så är det bäst att inte vara helt plakat, konstaterar Neal.

1974 besökte Alice Cooper Finland för ett promobesök. De spelade också på tv men inte konsert.

Intervju med Alice Cooper 1974 - Spela upp på Arenan

En höna gjorde bandet känt

1969 spelade Alice Cooper precis före huvudartisten John Lennon på den enorma Toronto Rock n’ Roll Revival-festivalen i Kanada. Trots att de var helt okända.

Inför 70.000 människor bjöd de på en osannolikt yr improviserad show där Alice i klimaxet kastade ut en levande höna i publiken.

Vad som hände med fjäderfät är oklart men i löpsedlarna hette det att den blodtörstiga publiken rev fågelstackaren i bitar.

Den androgyna looken och de teatraliska showerna med en massa rekvisita var någonting helt nytt.

Snart byttes sopkvastar och fönsterkarmar ut mot avancerade tricks där den rituella avrättningen av skurken Alice fullbordades på scen med elektrisk stol, hängning och till sist med giljotin.

Men få känner till det tidiga tricket med “eldburen”.

Video: Ett livsfarligt scentrick som väldigt få hann se

Få såg Alice Coopers farligaste scentrick - Spela upp på Arenan

Neal grinar och konstaterar att ytterst få såg den. Dels var den fruktansvärt brandfarlig och dels hördes ju inte det lustiga ljudet av smältande plastremsor medan man spelade.

Bandet sprack av inre tvister

Alla i bandet förutom Smith och Buxton (som dog 1997) har publicerat sina memoarer. Michael Bruce bok har en lätt doft av bitterhet som lyser mellan raderna.

Neal var inte oroad över Alices supande, men nog Glenn Buxtons sprit- och droganvändning.

Närmast klämmer skon över hur bandet med tiden började betraktas som Alices band. De övriga bandmedlemmarna petades försiktigt ut i periferin.

När Billion Dollar Babies kom ut var bandet så stort att Neal var tvungen att skarpa och hålla sig till öl.

Alice söp allt mer och gitarristen Glenn Buxtons festande ledde till att han i praktiken inte längre var med på Billion Dollar Babies.

Både producenten Bob Ezrin, skivbolaget och Alice får sig en känga i Bruces bok.

Neal skrattar när jag nämner boken. Själv är han ganska tillfreds med allting. I det stora hela har medlemmarna hållits som vänner.

Bandets look skrämde upp det konservativa USA och gav skrämselhicka åt både hippies och cowboys.

Till sist gick bandet skilda vägar med Alice och det var ingen överraskning att det var vokalistens soloskiva Welcome to my nightmare, producerad av Ezrin, som kammade hem storsegern.

Smiths soloskiva Platinum God bandades 1975 men gavs ut först 1999.

Bitter?

Smith säger att de kunde ha stämt Alice, men han ville aldrig förklara krig mot sin polare. I slutändan är det ändå bara juristerna som är vinnarna i sådana här rättstvister.

- Det kunde ha varit den största rättegången i historian eftersom vi ägde namnet "Alice Cooper" tillsammans. Det enda jag var litet besviken över var att Alice därefter fortsatte som soloartist istället för att komma tillbaka och göra den åttonde bandplattan, säger Neal.

Åren efter Alice Cooper

Neal Smith, Dennis Dunaway och Michael Bruce bildade tillsammans med Mike Marconi och Bob Dolan bandet Billion Dollar Babies och tog låtarna de börjat skriva för följande Alice Cooper-album.

Skivan Battle Axe kom ut 1977 men mycket gick snett. Inte minst den mastodontiska wrestling-influerade scenshowen med stridande robotar.

I bästa Spinal Tap-stil var showen nämligen så stor att den helt enkelt inte rymdes in någonstans på de spelställen de var bokade för.

Smith berättar i klippet detaljerat om showen som framfördes endast fyra gånger inför publik.

Video: Scenshowen som inte rymdes in någonstans

Billion Dollar Babies-showen som inte rymdes in - Spela upp på Arenan

Under senare år har Smith gjort soloskivor både under eget namn, tillsammans med de andra Alice Cooper-medlemmarna och med projektet KillSmith.

Neal har gjort tre album med sitt projekt KillSmith.

KillSmith omfattar en albumtrilogi plus en samlingsskiva. Den tredje plattan KillSmith & the Greeenfire Empire är formad som en tunn grön barnbok med en cd-skiva i ett fack inuti.

Storyn är för komplicerad för att gå in på i detalj, men ni kan se i klippet vad det handlar om.

Video: Storyn om KillSmith är både en sagobok (för vuxna) och en temaskiva

Neal Smiths temaskiva/sagobok "KillSmith & "Greenfire Empire" - Spela upp på Arenan

- Min senaste låtidé har titeln “Arctic Fox”. För vi är nära polcirkeln. Och här finns en massa foxes. Och nu talar jag inte om djur. Det är bara rock n’ roll, skrattar han hjärtligt.

Neal, Alice och gitarristen Glenn Buxton var superstjärnor på sjuttiotalet.

Du kan ta mannen bort från Alice Cooper men du kan inte ta Alice Cooper bort från mannen

Alice Cooper må vara en framgångsrik soloartist idag men än finns det ett intresse för det ursprungliga bandet.

Bandet Alice Cooper gjorde sju studioalbum.

De gamla kompisarna har medverkat på några låtar på Alice senaste två soloskivor och 2015 lyckades ett fan i USA fixa ett reuniongig som gavs ut som en liveskiva, mixad av Bob Ezrin.

Det ursprungliga bandet har sporadiskt spelat tillsammans de senaste åren.

Dokumentärfilmen Live from the Astro Turf handlar om den kvällen och filmen snurrar som bäst omkring på filmfestivaler i världen.

Neal må leva gott på royalties från School’s out så han har råd med nya golfklubbor och en gräsklippare, men bandet Alice Cooper kommer aldrig att lämna Neal Smith.

Neal Smith är väldigt stolt över det som de åstadkom. Men drömmen om att ännu en gång få hugga huvudet av Alice inför en arenapublik och köra igång det ikoniska trummintrot till låten Billion Dollar Babies lever kvar.

- Vi...jag skulle ännu vilja göra ett studioalbum med det gamla bandet, med Bob Ezrin som producent. men vi ser vad som händer, säger Smith.

Lyssna på radioinslaget i Vår Musik i Vega:

Hemma hos Alice Cooper-trummisen Neal Smith i Närpes

Programmet är inte längre tillgängligt

Mera info om Neal Smith och KillSmith hittar du på hans hemsida.

Video: Neals boaorm blev världskändis

Berättelsen om Alice Coopers boaorm - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln