Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

”Eleverna visste mycket om vad som har hänt” - i Eklöfska skolan i Borgå har rektorn talat om skottlossningen i Ölstens med elever

Från 2019
man i blå tröja framför gul skola
Bildtext Johan Öhberg talade med sina elever i årskurs tre om veckoslutets skottlossning där två poliser skadades.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

I Borgå har en del grundskolor talat med sina elever om veckoslutets skottlossning, andra inte. Lärarna svarar om barnen frågar. Men ligger skolan längre bort från Ölstens och Estbacka är det få elever som har frågor.

Eklöfska skolan i Tolkis har gett lärarna möjlighet att tala om skottlossningen i Ölstens med sina elever. Det är upp till lärarna själva att bestämma hur de pratar om det, säger rektor Johan Öhberg.

Skolgård där barn leker
Bildtext Eklöfska skolans gård var på måndag full av glada och nyfikna barn.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

- Jag vet att flera vuxna har valt att inleda de första lektionerna i dag med att prata om det i klassen. Jag råkade ha en lektion i årskurs tre. I den klassen visade det sig att det var två-tre stycken som inte överhuvudtaget visste vad som hade hänt, säger Öhberg.

Två lärare ledde lektionen och de pratade ihop sig i förväg om hur de skulle göra.

- Vi repeterade sakligt och lugnt det vi vet och den information vi har. Sedan gav vi rum för eleverna att berätta sina erfarenheter. De här elevdiskussionerna styrde vi så de höll sig till sak och fakta.

- Det visade sig att det var flera som visste, och det var flera vars familjemedlemmar har varit nära intill eller på plats och sett vad som hänt. Eleverna visste mycket om vad som har hänt, säger Johan Öhberg.

man i blå tröja och shorts går in i skola
Bildtext Johan Öhberg är rektor för Eklöfska skolan som ligger i Tolkis.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Öhberg sade samma sak till eleverna som han sagt till sina egna barn.

- Det handlade om att ”med så mycket poliser och ett så stort pådrag runt omkring oss så är det säkert tryggt att vara just här nu som vi är”, berättar Öhberg att han sagt till eleverna.

I Strömborgska skolan har lärarna tagit upp saken när eleverna frågat

En rundringning till grundskolor i Borgå visar att de skolor som ligger närmare Ölstens där skottlossningen skedde har pratat mera med eleverna om saken.

Alla skolor har som princip att ta upp svåra frågor när eleverna själva börjat prata om dem.

Den nya Strömborgska skolan med elever i årskurs 1-9 har elever som kommer från Estbacka och Hammars.

- Vi har gått enligt elevernas villkor. När elever har ställt frågor och det har känts att de vill prata om saken, så har lärarna pratat om det. Men lärarna har inte tagit upp saken på eget initiativ, säger rektor Carola Wiksten.

Carola Wiksten är rektor för Strömborgska skolan i Borgå.
Bildtext Carola Wiksten.
Bild: Yle / Victoria Wirén

Wiksten säger att skolan inte vill underblåsa någon onödig oro. Det är inte skolans sak att komma med nyheter om skottlossning om familjerna hemma inte vill att barnen ska veta så mycket om den.

- Men direkt om vi hör och märker att det diskuteras, så måste vi ta tag i det och ge en realistisk bild av vad som har hänt. Och framförallt betona att barnen inte ska behöva vara oroliga, att det är ingenting som händer här i skolan nu, säger Carola Wiksten.

Kvarnbackens skola har inte talat med eleverna

De skolor Yle Östnyland talat med som ligger i centrum och i södra Borgå har inte talat om saken med elever.

Kvarnbackens skola i Borgå centrum har inte sett någon orsak att behandla saken med sina elever.

- Vi har inte desto mera lyft fram saken. Om barnen tar upp skottlossningen behandlar vi det med dem, säger rektor Anne Smolander på Kvarnbackens skola.

Kvarnbackens skola i Borgå utifrån
Bildtext Kvarnbackens skola.
Bild: Yle/ Carmela Walder

I Grännäs skola berättar rektor Pamela Bäckman att halva skolan varit ute på utflykt under måndagen. Själv har hon varit med årskurs ett och pratade inte med dem om skottlossningen.

- Jag valde att inte prata om det eftersom dom är så pass små. Det är inte något som direkt berör dem, säger Bäckman och konstaterar att hon inte vet hur lärarna som varit på utflykt under dagen valt att behandla saken.