Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Företagaren Markus Lahtela såg de två misstänkta för Borgåskottlossningen dagen innan attentatet: ”De såg helt enkelt farliga ut”

Från 2019
En man.
Bildtext Två stora, svartklädda, skäggiga män korsade Markus Lahtelas väg på lördag eftermiddag.
Bild: Yle/Lone Widestam

När Markus Lahtela vid 16-tiden på lördag 24.8 var på väg till sitt företag i Ölstens råkade han se två suspekta män. De visade sig vara samma personer som senare greps misstänkta för polisskjutningarna i Borgå.

– Det var två stora, svartklädda, skäggiga män som liknade varandra ganska mycket. Jag lade genast märkte till dem, de såg inte ut att höra till det här området. De såg helt enkelt farliga och elaka ut, berättar Markus Lahtela som är vd för företaget Tukku-Immonen.

vägskylt där detstår Verkstadsmekanikersvägen. Byggnad i bakgrunden.
Bildtext Skottlossningen ägde rum på Verkstadsmekanikersvägen.
Bild: Yle/Lone Widestam

Under nästa dygn började pusselbitarna falla på plats. Det började när Lahtela och hans fru var på väg till Ölstens natten till söndagen.

– Det var meningen att vi skulle övernatta på mitt företag efter ett 50-årskalas. När vi kom fram tretiden på natten fanns där enormt mycket polisbilar och vägarna var avspärrade.

Företagsbyggnad med bilar utanför.
Bildtext Lahtelas företag ligger på samma väg som de två poliserna besköts.
Bild: Yle/Lone Widestam

Lahtela och hans fru fick helt enkelt vända om och övernatta någon annanstans. Snart därpå fick de läsa om nyheten. Då kom Lahtela att tänka på de två suspekta männen han sett dagen innan.

– Jag berättade om dem när polisen intervjuade mig på söndagen. De visade sig sedan vara samma personer som polisen grep på söndag kväll.

”Ett lugnt område med trevliga företagare”

Lahtela fick komma tillbaka till sitt företag sjutiden på söndag morgon. Han har inte känt sig rädd eller orolig, trots att skottlossningen ägde rum på samma gata som hans företag.

– Det var nog så många poliser här att jag inte kände mig rädd. Förstås känns det ändå inte bra att något sådant händer här.

Väg och industrihallar.
Bildtext På måndag var det igen lugnt på Ölstens industriområde.
Bild: Yle/Lone Widestam

När Yle Östnyland besökte Ölstens industriområde på måndag var där lugnt och tyst. Några få bilar syntes till, men inga spår av skottdramat.

Enligt Lahtela, vars företag har verkat på området i 15 år, är det vanligtvis också lugnt där.

– Det här är ett trevligt område med trevliga företagare. Vi samarbetar med varandra och har en god anda.

Baracker.
Bildtext Fler personer har, enligt Lahtola, rört sig på Ölstens industriområde sedan det här barackhotellet öppnade där i fjol.
Bild: Yle/Lone Widestam

Efter att ett barackhotell öppnade i ändan på Verkstadsmekanikersvägen har det ändå synts till lite fler personer på området, berättar Lahtela.

– Det har tyvärr också blivit vanligare med företagsstölder här.

27.8.2019: Företagare i Ölstens: "Jag såg de misstänkta männen och de såg farliga ut"

20:30