Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Fritt fram att simma vid Vasas badstränder – i Närpes fortsätter badförbudet

Från 2019
Smulterö.
Bildtext Badförbudet vid Vasa badstränder har upphävts.
Bild: Yle/Sarah Karjalainen

Alla badstränder i Vasa kan igen användas meddelar Vasa stad. I de noro- och adenovirusprover som togs för en vecka sedan var virusförekomsterna i badvattnet obetydliga.

Prover har tagits av badvattnet vid badstränderna på Sandö, Smulterö och Top Camping –campingområdet, där man följt med eventuella effekter från det avloppsvattenläckage som konstaterades i Metviken i juli.

Vidare har virusprover tagits av vattnen vid Strömsö, Abborrön, Toby å och Påttska reningsverket.

I badvattnet vid de undersökta badstränderna konstaterades obetydliga halter av noro- och adenovirus.

- Enligt Institutet för hälsa och välfärd samt kommunens hälsoskyddsmyndighet är hälsorisken för den som badar i vattnet liten med dessa halter, säger Vasa stads hälsoingenjör Maarit Kantola i ett pressmeddelande.

På Sandö, Smulterö och campingområdet Top Camping har därför skyltarna med ”badning rekommenderas inte” tagits bort. Alla badstränder i Vasa kan nu användas.

Söderut ser badsäsongen ut att bli kort

Värdena för avförningsbakterier är däremot fortsättningsvis för höga vid Vägvik badstrand i Petalax och Norrnäs i Närpes.

Värdena har sjunkit men badförbudet fortsätter. Vid Vägvik badstrand har badförbudet varit i kraft sedan 25 juli och vid Norrnäs drygt två veckor.

- Invånarna har ändå inte, enligt informationen som vi har fått, verkat vara upprörda över badförbudet, säger Tommy Stenlund.

Nya prover tas på tisdag (27.8) och resultaten kommer senare i veckan. Badsäsongen tar dock officiellt slut 31 augusti.

Det är ännu inte bestämt om man fortsätter ta prover under hösten eller om man tar nya prover först på våren.

Diskussion om artikeln