Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

G7 enat om stöd till Amazonas - toppmötet blev en framgång för Macron

Från 2019
Uppdaterad 26.08.2019 17:24.
Franrikes president Emmanuel Macron vinkar åt förbipasserande på väg till ett möte under G7-toppmötet i Biarritz
Bildtext ranrikes president Emmanuel Macron vinkar åt förbipasserande på väg till ett möte under G7-toppmötet i Biarritz
Bild: AFP / Lehtikuva

G7-länderna har under sitt toppmöte i franska Biarritz enats om att stöda länderna i Amazonas i kampen mot de massiva skogsbränderna. G7 ska bidra med minst 20 miljoner dollar som i huvudsak ska gå till att finansiera släckningsplan.

Summan är symbolisk, men för de splittrade G7-länderna är det en chans att visa upp en sällsynt enad fasad. Den sortens enighet har annars varit sällsynt under de senaste åren.

Fjolårets toppmöte i Kanada urartade i ett öppet gräl mellan USA och värdnationen Kanada. Splittringen mellan USA:s president Donald Trump och resten av G7-ledarna var så djup att en fransk diplomat kallade mötet för G6+1.

Stämningen mellan världsledarna var klart mer avslappnad under årets G7-möte
Bildtext Stämningen mellan G7-ledarna var mer avslappnad än i fjol.
Bild: AFP / Lehtikuva

Att G7-familjens årliga sammankomst inte blev en repris av fjolårets släktgräl inför öppen ridå kan ses som en framgång för värden, Frankrikes president Emmanuel Macron.

Macron lyckades lyfta upp en rad svåra frågor på agendan och hålla mötet något så när enigt. Därmed höjde han sin och Frankrikes diplomatiska profil och stärkte sitt anspråk på att bli EU:s nya starka röst.

Trump deltog visserligen inte i samtalen om biodiversitet och klimat, men Macron försäkrade att Trump tidigare ställt sig bakom stödet till Amazonas.

Macron sade att Trump höll bilaterala möten samtidigt som miljöfrågorna behandlades. Enligt den franska presidenten var det den enda orsaken till att hans amerikanska kollega inte deltog. Den amerikanska delegationen var däremot på plats under samtalen.

Zarifs besök

Utöver krisen i Amazonas har de ökade spänningarna mellan Iran och USA varit en stor fråga under toppmötet.

Macrons beslut att bjuda in Irans utrikesminister Mohammad Zarif till toppmötet verkar också ha gett utdelning.

Frankrike har hela sommaren arbetat för att försöka hitta en lösning som minskar de växande motsättningarna mellan Washington och Teheran och samtidigt rädda kärnenergiavtalet med Iran.

Zarif höll möten med en rad G7-ledare under söndagen och frågan togs även upp under andra möten. USA:s president Donald Trump träffade inte Zarif, men hans ton mot Iran var trots det mildare efter söndagens samtal.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel sade på måndagen att G7-mötet gjort en uppryckning i frågan.

- Det är ett stort framsteg. Nu har vi en atmosfär där samtal välkomnas, sade Merkel.

Hon tillade att samtalet förts i koordination med USA vilket är ett stort steg framåt.

Inget regimbyte

USA för en extremt hård sanktionspolitik mot Iran och enligt många iakttagare hoppas Trump-administrationen att skadorna på den iranska ekonomin ska leda till att den iranska regimen faller.

Men Trump försäkrade på måndagen att det inte är fallet.

- Jag siktar på ett mycket bra Iran, mycket starkt. Vi är inte ute efter ett regimskifte. Ni har alla sett hur det (regimskiften) fungerat under de senaste 20 åren. Det har inte gått bra, sade Trump.

Trump sade att han på förhand kände till att Zarif skulle delta i mötet och att han godkände Macrons initiativ.

Trump drog USA ur avtalet om Irans kärntekniska program JCPOA för ett drygt år sedan. Sedan dess har USA infört hårda sanktioner mot Iran.

De amerikanska sanktionerna slår även mot utländska bolag som gör affärer i Iran. EU har försvarat avtalet och försökt införa ett system för att skydda Iran-handeln.

I avtalet går Iran med på stora begränsningar av sitt kärntekniska program i utbyte mot hävda sanktioner. EU är oroat för att de amerikanska sanktionerna kommer att leda till att hela avtalet rasar samman.

Fortsatt tvist med Bolsonaro

Macron lyfte upp bränderna i Amazonas på G7-agendan trots protester från Brasilien som inte är medlem i gruppen.

Brasiliens högernationalistiska president Jair Bolsonaro motsätter sig all internationell inblandning i Amazonasfrågan. På måndagen anklagade han på nytt Macron för att behandla Brasilien som en koloni.

Bolsonaro sade att försöken att skapa en internationell allians för att skydda Amazonas var en attack mot Brasiliens suveränitet.

Macrons ton var klart mindre försonlig då han återvände till sin pågående tvist med Bolsonaro.

Macron har tidigare hotat att blockera handelsavtalet mellan EU och en rad latinamerikanska länder på grund av Brasiliens sätt att hantera bränderna i Amazonas. Macron har också anklagat Bolsonaro för att ljuga om regnskogarna.

En brandman framför ett eldhav under en skogsbrand i östra Bolivia.
Bildtext Frankrikes president Emmanuel Macron kallar bränderna i Amazonas för en internationell kris.
Bild: AFP / Lehtikuva

Bolsonaro har svarat med att anklaga Macron för kolonialism. Under helgen gick Bolsonaro även till attack mot Macrons hustru Brigitte på Facebook.

- Vad kan jag säga, det är sorgligt, i första hand för honom själv och brasilianerna, sade Macron under måndagens presskonferens.

- Eftersom jag känner vänskap och respekt för det brasilianska folket så hoppas jag att de mycket snart kommer att få en president som kan bete sig, tillade han.

Det jämförelsevis framgångsrika G7-mötet stärkte Macrons ställning på den internationella arenan. Samtidigt är Tysklands förbundskansler Angela Merkel snart borta från scenen. På längre sikt kan det även betyda att Macron lyckas i sin strävan att axla rollen som EU:s dominerande politiker.

Källor: AP, AFP, Reuters, BBC

Diskussion om artikeln