Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Alla arbetslösa ska ha en personlig coach - fackcentralen FFC lanserar sin nya modell för att höja sysselsättningen

Från 2019
En svetsare i en fabrik.
Bild: Mostphotos

Fackcentralen FFC kommer med en ny modell för att öka sysselsättningen i Finland.

FFC har tagit mycket inspiration från Sverige, hur vårt västra grannland har byggt upp sina tjänster för arbetslösa och hur karenssystemet fungerar där.

Varje arbetslös ska ha en personlig coach som den arbetslösa träffar på Arbets- och näringsbyrån genast då hen har blivit arbetslös.

Den arbetslösa och coachen gör upp en individuell plan för hur den arbetslösa ska hitta ett nytt jobb och granskar om det finns behov av utbildning av något slag.

- Målen för att hitta ett jobb måste vara realistiska och man måste lita på att folk själva kan besluta vilket jobb som passar dem, säger direktör Saana Siekkinen, FFC.

FFC anser att karenserna är oskäliga

FFC:s förslag går ut på att arbetslösa söker jobb som intresserar dem och att systemet med förpliktigande arbetserbjudanden avskaffas.

Det här leder till att karenssystemet förnyas så att en arbetslös inte längre drabbas av en karens på 60 eller 30 dagar för att ha försummat sin skyldighet att söka jobb.

Karenstiderna skulle enligt Siekkinen följa den svenska modellen och vara betydligt kortare än vad som i dag är fallet. Det kunde till exempel endast handla om anmärkningar.

Siekkinen kritiserar karenserna för att vara oskäliga. De snarare hindrar en arbetslös från att jobba i stället för att sporra till arbete, anser hon.

Hon är inte heller nöjd med aktiveringsmodellen som infördes under Juha Sipiläs regering.

Lönestödet kunde vara upp till 70 procent av lönekostnaderna

Enligt FFC är lönestöd ett bra sätt att stöda sysselsättningen.

Fackcentralen föreslår snabbare beslut om lönestöd och också snabbare utbetalning.

Vidare vill FFC förnya lönestöden inom tredje sektorn och också höja maximibeloppet för lönestöd till 70 procent av lönekostnaderna.

Diskussion om artikeln