Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Amazonas brinner också i Bolivia - president Evo Morales avbryter valkampanj för att ta itu med bränderna

Från 2019
Uppdaterad 27.08.2019 07:26.
Brandmän kämpar mot en skogsbrand i Amazonas i östra Bolivia
Bildtext Brandmän kämpar mot en skogsbrand i Amazonas i östra Bolivia
Bild: EPA-EFE/

Bolivias vänsterorienterade president Evo Morales får allt hårdare kritik för att han inte anses ha gjort tillräckligt för att få slut på de omfattande bränderna i bolivianska Amazonas. Nästan 10 000 kvadratkilometer tropisk regnskog har brunnit upp under den senaste månaden och Morales har nu avbrutit sin valkampanj för att ta itu med bränderna.

Över 9 500 kvadratkilometer skog har brunnit upp i Amazonas i östra Bolivia under den senaste månaden. Det drabbade området är nästan lika stort som Nyland, som omfattar omkring 10 000 kvadratkilometer.

Miljöaktivister anser att Morales jordbrukspolitik är en av huvudorsakerna till skogsbränderna som verkar vara utom kontroll.

- Vi talar om en statlig politik som affärsmän i östra Bolivia har drivit igenom för att utvidga arealen för intensivt jordbruk och betesmarker för nötkreatur, säger miljöaktivisten Leonardo Tamburini som leder medborgarorganisationen CEJIS.

Bolivianska miljöaktivister rasar mot Morales, som samtidigt försöker bli omvald för en fjärde ämbetsperiod, bland annat med löften om att Amazonas skyddas under hans styre.

- Vi anser att regeringen har förlorat sin kompass, vad gäller de filosofiska och ideologiska principerna som ledde den till makten, säger aktivisten Tamburini.

Aktivisterna är särskilt irriterade över presidentens dekret förra månaden, som gav jordbrukare rätt att utvidga sina marker från fem till tjugo hektar genom kontrollerat svedjebruk.

Evo Morales har utropat sig till segrare i presidentvalet
Bildtext Evo Morales vill bli omvald för en fjärde ämbetsperiod
Bild: EPA / CEZARO DE LUCA

Morales försvarar sig ändå med att bränderna ingalunda är hans fel, utan de orsakas av långvarig torka.

- Översvämningar kommer. Morales är skyldig. Torkan kommer. Morales är skyldig. Elden anländer och Morales är skyldig, konstaterade presidenten sarkastiskt i ett tal inför sina anhängare nyligen.

Morales säger nu att han avbryter sin presidentvalskampanj för en vecka, för att skydda den drabbade regionen Chiquitania och hela bolivianska Amazonas.

Morales har en klar ledning i opinionsmätningar inför valet där ex-presidenten Carlos Mesa är hans främsta rival. Även Mesa har avbrutit sin kampanj på grund av skogsbränderna.

Amerikanska satellitbilder visar hur Amazonas brinner både i Brasilien och i grannlandet Bolivia
Bildtext Amerikanska satellitbilder visar hur Amazonas brinner både i Brasilien och i grannlandet Bolivia
Bild: EPA-EFE/NOAA

I Bolivia är svedjebruk en traditionell metod bland jordbrukare, men i år har de okontrollerade bränderna varit betydligt mer omfattande än förr.

Myndigheterna hävdar att flera av de värsta bränderna i östra Bolivia har släckts, dels tack vare en Boeing 747 "Supertanker" som har använts för att hälla tusentals liter vatten över bränderna.

8 000 större bränder har nu minskats till 1 500 bränder, hävdar presidentens kansli.

Nu koncentrerar man sig på bränder i Pantanal, i gränsområdet mellan Bolivia, Brasilien och Paraguay, som också är rikt på utrotningshotade djurarter som jaguarer, vargar och storkar.

Bolivianska miljöaktivister demonstrerar mot president Evo Morales, vars politik anses ha förvärrat skogsbränderna i Bolivia
Bildtext Bolivianska miljöaktivister demonstrerar mot president Evo Morales, vars politik anses ha förvärrat skogsbränderna i Bolivia
Bild: EPA-EFE/GINA BALDIVIESO

Brasilien tackar nej till hjälp från G7

Bolivia är ett av nio sydamerikanska länder som delar på Amazonas.

Bränderna i Bolivia är näst värst efter Brasilien, där det har uppstått flera hundra nya bränder under de senaste dagarna, trots att den brasilianska armén nu deltar i släckningsarbeten.

Brasilien har överraskande avvisat G7 ländernas erbjudande om 20 miljoner i bistånd för släckningsarbetet. Beslutet om hjälpen fattades i går vid toppmötet i Biarritz på den franska presidenten Emmanuel Macrons initiativ.

Macron och Brasiliens president Jair Bolsonaro har varit invecklade i ett upptrappat ordkrig med varandra och Bolsonaro anklagade Macron för nykolonialism.

Erbjudandet om bistånd avvisades alltså , trots de hundratals nya bränder som särskilt har drabbat delstaten Rondonia i nordvästra Brasilien.

Två väldiga transporthelikoptrar började på söndagen hälla tusentals liter vatten över bränderna i Rondonia, där flera städer har svepts in i tjock rök från bränderna.

- På sätt och vis är vi alla passiva rökare, säger barnläkaren Sergio Pereira i staden Porto Velho.

- Röken kan vara verkligt aggressiv och de som lider mest är barn och åldringar.

Källor: AFP, Reuters

Diskussion om artikeln