Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Brottsmisstänkta Martyrkyrkans vänner i Karleby har nu fått se polisrapporten

Från 2019
Himlaliv
Bildtext Johan Candelin är Martyrkyrkans vänners ordförande.
Bild: Yle

Polisen inledde i februari en förundersökning kring föreningen Martyrkyrkans vänners penninginsamling till förmån för förföljda kristna på olika håll i världen. Misstankar hade väckts om att nödvändiga tillstånd för penninginsamling saknades.

Föreningens och ordförande Johan Candelins egendom i Karleby belades med en kvarstad på drygt 2,5 miljoner euro av både tings-och hovrätten.

Enligt Johan Candelin har polisrapporten i ärendet nu kommit och föreningens advokat arbetar med svaret på rapporten.

Förundersökningsledaren har inte gått att nå men enligt Candelin kommer föreningens advokat att ha sitt svar klart om ett par veckor och sedan går ärendet till åtalsprövning. Åklagaren kommenterar inte ärendet i det här skedet.

Martyrkyrkan med Johan Candelin i spetsen förnekar att brott skulle ha begåtts när det gäller penninginsamlingen.

– Jag räknar inte med nånting i det här skedet, jag bara väntar och ser, säger Johan Candelin.

Utredningen gäller tillståndet för penninginsamling

Enligt ett meddelande på Martyrkyrkans Vänners hemsida anser sig föreningen inte behöva något penninginsamlingstillstånd. Anledningen är att begäran om understöd enligt föreningen enbart skickats till personer som självmant prenumerat på meddelandet.

Två jurister från Martyrkyrkan har kommit fram till den här slutsatsen. För tillfället ligger föreningens verksamhet nere eftersom alla medel är belagda med kvarstad.

– Vi väntar på att det skall bli ett slut på det här och nog är jag optimistisk men det tar länge, säger Johan Candelin.