Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Malmöpolisen om dödsskjutna mamman: Man född 1999 anhållen, polisen jagar fler som misstänks vara inblandade

Från 2019
Uppdaterad 27.08.2019 13:18.
 Polisens tekniker på platsen där en kvinna blev skjuten på Ribersborg i Malmö.
Bildtext Polisens tekniker på platsen där kvinnan blev skjuten i Ribersborg i Malmö.
Bild: TT / Lehtikuva

Sverige har vant sig vid rubriker om skottlossning. Men dödsskjutningen av den 31-åriga kvinnan, ute med sin bebis klockan 10 en måndagsmorgon, har skakat landet.

Malmöpolisen fick larm om skottlossning 9.58 i går, måndag. Flera skott hade hörts på Sergels väg i bostadsområdet Ribersborg i Malmö. Några timmar senare bekräftade polisen att den skottskadade kvinnan avlidit av sina skador.

Under måndagskvällen greps och anhölls en man, på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till mord och grovt vapenbrott.

Den 31-åriga kvinnan som dog var läkare och nybliven mamma. Hon bar på sitt barn när hon blev skjuten.

En man anhållen, ett vapen beslagtaget

Under tisdagsförmiddagen höll Malmöpolisen presskonferens om fallet och meddelade att den anhållna mannen är född 1999 och är svensk medborgare. Gripandet skedde odramatiskt i Skåne.

Polisen har också beslagtagit ett misstänkt mordvapen.

Polis och åklagare var förtegna om fallet under presskonferensen och hänvisade till förundersökningssekretess gällande detaljfrågor. De förklarade att de ännu inte kan säga mycket, och att det är för tidigt att spekulera kring motivbilder.

– Vi vill inte att det sprids spekulationer kring gärningsmän och motiv. Det är sådant som utredningen ska klarlägga, sade chefsåklagare i fallet, Anna Palmqvist.

Hon påpekade ändå att brottsrubriceringen "medhjälp" indikerar att det finns fler inblandade i fallet. Polisen jagar fler som misstänks vara inblandade.

– Vi har arbetat med en stor resurs för att utreda händelsen. Det är ett omfattande arbete, och det kommer att ta tid att lägga alla pusselbitar, sade biträdande chef för Malmö polisområde Mattias Sigfridsson.

Polisen inspekterar en bil som sattes i brand i närheten av platsen där dödsskjutningen ägde rum på måndag.
Bildtext Polisen ser det inte som en slump att en nedbrunnen bil hittades i närheten av brottsplatsen.
Bild: AFP / Lehtikuva

Under gårdagen undersökte polisen också en nedbrunnen bil i närheten av brottsplatsen. Polisen bekräftar att de inte tror det var en slump att en bil brann så nära skjutningen.

Den man som befann sig med kvinnan när hon sköts är nu också målsägande i fallet. Enligt vittnesuppgifter till DN är den mannen barnets far, men polisen bekräftar inte den uppgiften. Polisen utesluter inte att även mannen kan ha varit måltavla för skjutningen.

Dödsskjutningarna har minskat i år

Sverige har redan vant sig vid rubriker om våld och dödsskjutningar i Malmö. 2017 dog sju personer efter skjutningar i Malmö, 2018 dog tolv. Efter en satsning hos polisen har skjutningarna minskat kraftigt där och fram till augusti i år har tre personer dött i skjutningar i Malmö.

Mattias Sigfridsson sade under presskonferensen att gårdagens händelse är ett bakslag i det arbetet.

– Det är ett hänsynslöst brott som inte ska vara bilden av Malmö, sade Sigfridsson.

Fallet har väckt starka reaktioner

Nyheten om att en ung kvinna skjuts på öppen gata, tio på morgonen när hon dessutom har ett litet barn med sig har orsakat kraftiga reaktioner bland annat hos politikerna.

På statsminister Stefan Löfvens (S) twitterkonto beskrivs dådet som en ofattbart grym handling:

– Detta har ingenting i vårt samhälle att göra. Vi ska med beslutsamhet besegra dessa mördare.

Justitieminister Morgan Johansson (S) twittrade att alla tillgängliga resurser sätts in för att gripa gärningsmännen, och skrev senare att man från politiskt håll kommer att fortsätta med straffskärpningar och resurstillskott till rättsväsendet.

– De ska jagas till världens ände om det behövs. Kallblodiga mördare kan inte få gå lösa.

Moderatledaren Ulf Kristersson kommenterade fallet på Facebook och riktade kritik mot regeringen:

– Våldet fortsätter att eskalera och de kriminella gängen som nu terroriserar Malmö saknar helt spärrar och anständighet. Samtidigt växer misstron mot statens förmåga att krossa gängen och stoppa brotten.

Diskussion om artikeln