Hoppa till huvudinnehåll

Sport

IFK Lepplax-fostrade Tony Sund jagar den amerikanska drömmen i San Jose: ”Åker med inställningen att jag inte har något att förlora”

Från 2019
Uppdaterad 27.08.2019 15:39.
Tony Sund
Bildtext Tony Sund har fått goda råd av Sami Salo.
Bild: Yle / Christian Vuojärvi

Snacka om en förbluffande utvecklingskurva. För fyra år sedan spelade Tony Sund fortfarande i MuIK Hockey i division två. Nu är han på väg till Kalifornien för att kämpa om en plats i NHL.

Under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet emigrerade tusentals österbottningar till USA för att söka sig ett bättre liv.

Nu är det Sandsund-bördige Tony Sunds tur att jaga den amerikanska drömmen. Han åker till USA för att slå igenom på den största av ishockeyscener.

Om en dryg vecka visar han upp sig under San Joses rookieturnering. Därefter är det dags för Sharks stora träningsläger.

– Allting är nytt. Jag har aldrig varit i USA förr. Det kommer att vara en stor upplevelse. Förhoppningsvis har jag nytta av det, hur det än går. Jag ser det som en stor möjlighet, säger Sund till Yle Sporten.

Plan B är redan utstakad

Tony Sund är väl medveten om realiteterna inför USA-äventyret. Han är en odraftad spelare med tvåvägskontrakt. Det betyder att han måste utmärka sig rejält för att övertyga San Joses ledning om att han är värd en plats i NHL.

Men friskt vågat, hälften vunnet.

– Alla som åker över har som mål att ta en plats i NHL. Samtidigt vet jag vilken stor utmaning det är. Jag åker med inställningen att jag inte har något att förlora.

Tony Sund
Bild: Yle / Christian Vuojärvi

Han påpekar att det finns en plan B och NHL-portarna förblir stängda.

– Jag har möjligheten att komma tillbaka till TPS ifall det visar sig att jag inte tar en plats. Det var en stor orsak till att jag valde att skriva på för Sharks.

– Jag har möjligheten att stanna i AHL om jag vill. Första planen är att jag kommer tillbaka om jag inte tar en plats.

Sami Salo är mentor

De senaste veckorna har han tränat med TPS, klubben han tecknade kontrakt med i våras. En bra miljö med tanke på den NHL-erfarenhet som finns inom organisationen.

Då Yle Sporten följer med ett träningspass får Sund handledning av den förre NHL-backen Sami Salo. Inte bara på isen utan också utanför.

– Jag har fått en del små tips. Han har berättat vad jag kan förvänta mig under Sharks träningsläger. Han har betonat att det gäller att våga vara sig själv och njuta. Då går det nog bra.

Det stora genombrottet

Tony Sund har gått en lång väg på kort tid. Han fick sin ishockeyfostran i IFK Lepplax och i äldre tonåren spelade han för MuIK Hockey. Han lämnade division 2-klubben först som 19-åring våren 2015.

Han medger att han ibland har funderat om han skulle ha nått den finländska eliten snabbare om han lämnat hemmet i Pedersöre tidigare.

– Den tanken kommer då och då. Men det svaret får jag aldrig. Då jag fattade beslutet att stanna kvar och gå klart i skolan så kändes det som bästa beslutet.

Tony Sund
Bild: Yle / Christian Vuojärvi

Hans karriär tog fart på allvar förra säsongen. Han axlade ansvar i Vasa Sports första backpar och noterades för 8+27, vilket gav en femte plats i backarnas poängliga.

– Jag fick spela otroligt mycket och fick en stor roll i laget. Det ledde till att självförtroendet växte och jag vågade ta ut svängarna och ha roligt. Jag hittade en jämnhet som jag inte hade året innan.

– Dessutom blev jag ett år äldre och lärde mig vad som krävdes för att spela i ligan.

Nära att platsa i guldlaget

Tony Sunds fina form under förra säsongen uppmärksammades också av den finländska landslagsledningen. Han spelade med Lejonen hela våren och var snubblande nära att ta en plats i VM-laget.

Tony Sund petades ur VM-truppen i den sista gallringen.
Bild: CTK Photo/Lubos Pavlicek/All Over Press

I stället fick han följa med från hemmasoffan då Finland marscherade hela vägen till VM-guld.

– Jag fick vara med ända fram till det sista träningslägret före VM. Med facit i hand så kan det ha varit en nyttig erfarenhet för mig. Det var roligt att se Finland vinna VM-guld – jag hade många bra kompisar i laget.

Tony Sund

Ålder: 24 år
Moderförening: IFK Lepplax
Bästa tv-serien: Solsidan
Senast lästa boken: Jag är Zlatan
Roligaste ishockeyskämtet: Erik Riskas dåliga skämt i Vasa. Bäst att inte säga något mer...
Förebild: I yngre dagar kollade jag mycket på Oliver Ekman-Larsson
Viktigaste personen under ishockeykarriären: Alla tränare, ingen nämnd – ingen glömd. Och utan föräldrarna skulle jag inte stå här i dag.