Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Uppgifter till Yle: Skottskadade Borgåpoliserna hann inte själva skjuta - skyttarna är bakom lås och bom någonstans i södra Finland

Från 2019
Polisbilar i Borgå på morgonen den 25.8.
Bildtext Poliserna samlades i Estbacka i Borgå under natten mot söndag. Skjutningen skedde i den närliggande stadsdelen Ölstens.
Bild: Lehtikuva

Det hålls tillsvidare hemligt var de två misstänkta Borgåskyttarna hålls för tillfället. Förundersökningsledaren vill lugna ner ståhejet kring händelserna.

Enligt uppgifter som Yle har fått tag på, gällande fallet där två personer sköt mot två poliser på industriområdet Ölstens i Borgå natten mot söndag, hann poliserna aldrig använda sina tjänstevapen.

De två poliserna skottskadades, den ena av dem allvarligt men inte livshotande.

De misstänkta är i 25-30-årsåldern, de har svenskt medborgarskap och den ena är också finsk medborgare.

Förundersökningsledare Kimmo Huhta-aho är inte villig att avslöja så mycket detaljer när Yle når honom under tisdag förmiddag.

MTV berättade i går (måndag) att den ena polisen blev av med sitt vapen i samband med skjutningen i Borgå. Stämmer det?

- Det kommenterar jag inte.

Var finns de två män som är misstänkta för flera mordförsök?

- Jag kan berätta så mycket att de har förts från Tammerfors till södra Finland.

Var hålls de nu?

- Det vill jag inte kommentera, så vi kan undvika störande faktorer. Situationen kan få känslorna i svallning. Pojkarna är bakom lås och bom och det är det viktigaste för allmänheten.

Enligt svenska medier har de misstänkta legat i bakhåll och börjat skjuta mot polispatrullen när den kom till platsen. Hur kommenterar ni det här?

-Jag vill inte kommentera uppgifter som har förekommit i medierna i grannlandet. Vi har inte ens hunnit höra de skadade poliserna officiellt ännu.

När ska de skadade poliserna höras?

- Inom en nära framtid. Mer än så kan jag inte säga.

De misstänkta skyttarna ska förhöras under tisdagen. De är misstänkta för ett ospecificerat antal mordförsök och grova trafikbrott.

De misstänkta greps i Ikalis på söndag kväll.

Texten är en översättning och bearbetning av Yle Uutisets artikel Ylen tieto: Poliisipartio ei ehtinyt käyttää asetta Porvoon ampumistilanteessa – Epäiltyjä kuullaan tänään, "Pojat on kaapissa, se on tärkeintä" av Päivi Happonen och Hanna Hanhinen.

Diskussion om artikeln