Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ryssland ska betala 34 000 euro till Sergej Magnitskijs familj - prickas både för fängelseförhållanden och orättvis rättegång

Från 2019
Sergej Magnitskij på bild vid en gravsten.
Bildtext Sergej Magnitskij blev 37 år gammal.

För tio år sedan dog den ryska advokaten Sergej Magnitskij medan han satt häktad i väntan på rättegång. Enligt Europeiska människorättsdomstolen bär ryska staten skulden.

Europeiska människorättsdomstolen dömer Ryssland för att ha begått flera fel i fallet med advokaten Sergej Magnitskij som dog i häktet 2009.

Magnitskij väckte de ryska myndigheternas uppmärksamhet då han avslöjade en enorm skattefuskhärva där ryska tjänstemän var inblandade.

Senare blev han själv satt på de anklagdes bänk, då han påstods ha deltagit i skattefusk. Han greps i november 2008.

Han häktades och människorättsdomstolen slår fast att vakterna misshandlade honom. Han fick inte heller den läkarvård han borde ha fått, trots att han bad om det flera gånger.

Postum domstolsbehandling får kritik

Magnitskij blev också tvungen att vistas för länge i överfulla lokaler i väntan på rättegång. Han satt elva månader i rannsakningsfängelse.

Även själva rättegången får kritik. Behandlingen skedde efter att Magnitskij hade dött och han dömdes för bedrägeri fyra år senare. Människorättsdomstolen anser att behandlingen som helhet var orättvis.

Enligt människorättsdomstolens beslut ska Magnitskijs änka och mor få en ersättning på 34 000 euro av ryska staten.

Ryska justitieministeriet ska gå igenom domen och fundera om det finns skäl att överklaga.

En av de sju domarna som behandlade fallet i människorättsdomstolen var rysk.

Fallet har lett till att USA har stiftat en lag som kan göra det omöjligt för personer kopplade till Magnitskijs död att besöka USA eller använda landets banksystem.

Källor: AFP, Tass, AP