Allt fler nätpedofiler anmäls – 13-åriga "Moona" kontaktades av över 100 vuxna män på en månad
Vuxna män som hör av sig med sexförfrågningar till minderåriga är ett växande problem och det är svårt att komma åt gärningsmännen. Den fiktiva 13-åringen Moona blev kontaktad av 192 personer på en månad - 132 av dem uppgav att de var fullvuxna.
Åbobon och vloggaren Pauli Matalamäki undersöker internet-beteenden.
Han har tidigare undersökt bedragare inom näthandeln och nu har han kollat upp pedofiler på chattforum på internet.
Matalamäki uppgav på chatt-applikationen Kik Messenger att han heter "Moona", bor i Åbo och är 13 år gammal och söker jämnåriga att tala eller "chatta" med.
196 personer hörde av sig till Moona, alltså Matalamäki, på en månad. Av dessa 196 personerna var det 132 som uppgav att de var fullvuxna, alltså över 18 år gamla.
Flera av de vuxna personerna kom med skamliga förslag om sex till Moona. Allt från erbjudande om alkohol i utbyte mot sex, till att Moona kunde besöka hotellrum som en vuxen bokat.
Moona fick också bilder på könsorgan.
En betydande majoritet av de som tog kontakt med Moona i chattforumet var alltså fullvuxna män med sexuella intressen.
Behövs en diskussion med barnen
Janina Andersson som är verksamhetsledare vid Mannerheims barnskyddsförbund i Egentliga Finland, är inte förvånad över siffrorna.
- Är du aktiv på nätet så kommer du stöta på det här förr eller senare. Så fort man rör sig utanför stängda grupper, där vem som helst kan kontakta en så finns det en risk.
Enligt Andersson är det därför viktigt att föra en diskussion med barn och unga angående problemet.
- Det hjälper inte att bara rakt ut förbjuda barn från att besöka vissa sidor, för de gör de ändå i smyg och vågar sedan inte berätta ifall det händer något obehagligt. Man måste poängtera för barnet att "det är inte ditt fel, kom genast och berätta om det händer något".
Också föräldrar och lärare borde lära sig känna igen mönster och varningssignaler, genom olika medieskolningar.
- Webbsidorna och applikationerna som dessa vuxna använder sig av byts hela tiden ut så det lönar sig inte att övervaka barns telefoner. I stället kan man själv ge barnen ansvaret och avråda dem från vissa sidor men berätta att valet är deras. Sen ska man också påminna om att de aldrig ska träffa någon okänd hemma hos den personen.
Tyvärr är det väldigt lätt att vara anonym på nätet, och personerna är svåra att få fast.
Ofta kommer sexförfrågningar och annat olämpligt först då barnet chattat med den vuxna under en tid och ett förtroende byggts upp.
Dessa vuxna är ofta väldigt skickliga på att närma sig barn på ett sympatiskt sätt och hitta de barn som behöver någon som lyssnar på dem.
- Det är ju inte olagligt för vuxna att ta kontakt med barn, men då det övergår i olagliga förfrågningar lönar det sig att kontakta polisen. Tyvärr är det väldigt lätt att vara anonym på nätet, och personerna är svåra att få fast, säger Andersson.
Antalet anmälningar ökar
Det håller överkomissarie Stephan Sundqvist vid Åbopolisen med om.
- Det är tyvärr ett väldigt vanligt fenomen, då internet har gett förövarna en ny kanal att kontakta offer genom. Antalet anmälningar har ökat mycket under den senaste tiden. I samma takt växer också medvetande om problemet vilket väcker samhällsdebatt, säger Sundqvist.
Rent konkret handlar polisens arbete i sådana här fall om förebyggande arbete, bland annat genom att informera.
- Vi hoppas att folk skulle anmäla dessa brott, det är fråga om väldigt allvarliga brott även om de utsatta barnen inte alltid själv förstår det. Ibland verkar det inte heller som att alla vuxna förstår vidden av problemet.
Sundqvist poängterar att förövarna oftast har kontakt med många barn samtidigt, och att man genom att anmäla kan förhindra att personen skadar flera barn i framtiden.
I fallet med Matalamäkis Moona kan polisen inte inleda en förundersökning, eftersom det inte finns någon verklig minderårig som fallit offer för sexuella trakasserier.
Enligt Sundqvist kan polisen ändå använda sig av informationen i liknande fall, ifall en brottsanmälan gjorts och det finns ett minderårigt offer.
Sundqvist är inne på samma spår som Janina Andersson och betonar att det är viktigt att diskutera internets mörkare sidor med barnen.
- Att skydda barnen genom att inte berätta om det här är en dålig idé. Att öppet diskutera dessa frågor i hemmet kan hjälpa till att bygga upp förtroendet mellan barnen och de vuxna så att de vågar prata om vad de upplever på nätet. Alla barn har inte den förståelsen som vuxna har för hur man ska röra sig tryggt på nätet.