Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

De misstänkta gärningsmännen för skottlossningen i Borgå har förhörts - motellägare: De betalade två månaders vistelse på förhand

Från 2019
Uppdaterad 27.08.2019 17:44.
Motelli On Line i Borgå.
Bildtext De misstänkta vistades nästa två månader på ett motell i Borgå.
Bild: Marja Väänänen / Yle

De två misstänkta männen förhördes på tisdagen. Polisen är mycket förtegen och vill av utredningstekniska skäl inte berätta något om vad som har sagts.

Centralkriminalpolisen kommer att begära de två misstänkta häktade i morgon. Häktningsförhandlingarna sker sannolikt i Östra Nylands tingsrätt i Borgå på onsdag eller på torsdag.

Förundersökningsledare Kimmo Huhta-aho säger till Yle att polisen ännu inte kan ta ställning till om händelsen på Verkstadsmekanikervägen i Borgå var en fälla gillrad för polisen.

- Vi utreder nu hur mycket planer som fanns. De här frågorna får vi svar på de närmaste dagarna och veckorna, säger Huhta-aho.

I fråga om händelsen på Verkstadsmekanikervägen i Borgå är rubriceringen två mordförsök. I fråga om skottlossningen i samband med biljakten i Tammerforstrakten är rubriceringen ett opreciserat antal mordförsök och dessutom trafikbrott.

Motellägare: De var hjälpsamma och artiga

Enligt uppgifter som Yle Uutiset har fått tag på ska de två misstänkta ha checkat in på ett motell i Borgå redan den 24 juni och betalat för en två månaders vistelse.

Motellet i fråga ligger ungefär en kilometer från platsen där skottdramat ägde rum.

Motellägaren säger att det här var första gången som de misstänkta besökte motellet. Ägaren beskriver personerna som hjälpsamma, städade och artiga.

En person som jobbar i närheten av motellet berättar för Yle att de misstänkta var en bekant syn i trakten och de väckte uppmärksamhet, inte minst för att de ofta verkade kopiera varandras utseende.

De hade likadana kläder, likadana kepsar och likadana skägg. De brukade oftast klä sig i svarta kläder.

Lämnade rummet snyggt och prydligt

Männen ska ha uppgett att de renoverar en tvårummare i stadsdelen Näse i Borgå. De gav sig av varje morgon vid sjutiden.

Inför helgen lämnade männen ifrån sig nyckeln och lämnade motellrummet snyggt och prydligt. Senare har polisen öppnat med hjälp av motorsåg, så nu har hotellägaren en förstörd dörr som minne av händelserna.

Karta på platsen där skottlossningen ägde rum.
Bildtext Motellet finns cirka en kilometer från platsen där skottlossningen ägde rum.
Bild: Yle

Förundersökningsledaren Kimmo Huhta-aho bekräftar inte de uppgifter som Yle har kommit över om de misstänktas förehavanden den senaste tiden. Han medger ändå att motellet är av intresse också för polisen.

- Jo, under undersökningarnas gång har vi också vidtagit åtgärder åt det hållet, så vi har liknande information, säger han till Yle på tisdag eftermiddag.

Polisens uppgifter är motstridiga

De två männen kommer att förhöras många gånger under de närmaste veckorna. Enligt Huhta-ahos uppgifter har de misstänkta betett sig sakligt under tiden i polisfängelset.

Förundersökninsgledare Kimmo Huhta-aho.
Bildtext Förundersökningsledare Kimmo Huhta-aho på Centralkriminalpolisen är fortfarande förtegen om många detaljer.
Bild: Lehtikuva

Polisen utför fortfarande teknisk undersökning och går igenom tips. Just nu försöker polisen få klarhet i hur länge männen har vistats i Borgå och hur de har rört sig.

Polisens uppgifter är delvis motstridiga, och det finns många olika rykten som polisen varken vill bekräfta eller dementera.

Artikeln är uppdaterad klockan 17.44 med uppgifter om motellvistelsen.

Artikeln baserar sig på intervjuer som Yle Uutiset har gjort och publicerat i artiklarna Poliisi on kuullut ampumisista epäiltyjä miehiä, "Hyvin on pärjätty puolin ja toisin" – Ylen tieto: Poliisipartio ei ehtinyt käyttää asetta" och Porvoon ampumisista epäilty kaksikko saunoi ahkerasti, jutteli paljon muiden motellin asukkaiden kanssa ja pukeutui usein samanlaisiin vaatteisiin

Diskussion om artikeln