Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vården i Vasa blir fem miljoner euro för dyr – svårt att banta utgifterna ytterligare

Från 2019
Uppdaterad 28.08.2019 10:58.
Patient och skötare håller hand.
Bildtext Specialsjukvården och effektiverat serviceboende är två faktorer som drar över budget i Vasa. Arkivbild.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Utgifterna inom social- och hälsovården fortsätter stiga i Vasa. Budgeten bantades i våras men enligt prognosen kommer man gå fem miljoner euro över budget i år.

Vasas ekonomi har tvingat fram samarbetsförhandlingar och utvecklingen inom social- och hälsovården spär ytterligare på problemen.

Social- och hälsovårdsnämnden i Vasa är bekymrad över kostnadsutvecklingen inom vården.

Budgeten bantades i våras och går lös på 215 miljoner euro för det här året. Enligt ekonomirapporteringen verkar man ändå gå fem miljoner över budget i år.

- Nu ser det ut som om vi inom social-och hälsovården går över budget med nästan fem miljoner. Vi har svårt att rå på det här, det handlar om specialsjukvård och effektiverat serviceboende, säger Thomas Öhman (SFP), social- och hälsovårdsnämndens ordförande i Vasa.

Konkurrensutsättningen återkommer

På tisdagskvällen beslöt nämnden att senare i höst komma med ett förslag till upphandling av ansvarsläkartjänster där också en utveckling mot ett österbottniskt välfärdsområde kan beaktas. Det förslaget kommer senare i höst eftersom det ska utformas av jurister för att kunna beakta ett eventuellt framtida österbottniskt välfärdsområde.

- Det här är en tjänst som kunde skötas centralt inom välfärdsområdet. Det är att hoppas att åldringsvården i så fall också ansluts. Då kunde man ha geriatriker anställda inom det nuvarande Österbotten och det skulle bli billigare, säger Öhman.

Thomas Öhman
Bildtext Thomas Öhman (SFP) är ordförande för social- och hälsovårdsnämnden i Vasa.
Bild: Yle/Roger Källman

Därtill kommer avgifterna vid hälsovårdscentralerna att stiga nästa år, en tredje besöksavgift tas i bruk. Efter höjningen kostar besöken knappa 62 euro per år vid tre besök eller fler.

Stort tryck på äldreomsorgen

Det finns i dag ett 60-tal personer i Vasa som har beviljats rätt till en plats inom effektiverat serviceboende men som saknar den platsen.

- Nämnden ville ge uttryck för vår oro, det finns en risk att vi inte kan uppfylla våra lagstadgade uppgifter. Jag är bekymrad och önskar att vi inte låter 60 personer spara in delar av Vasas ekonomi, säger Öhman.

Under social- och hälsovårdsnämndens möte på tisdagen drogs ärendet om servicesedlar till dagverksamhet för seniorer tillbaka. Den sköts av minnesträningsföreningar och ärendet ska utredas vidare.

Diskussion om artikeln