Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Borgåskyttarna har begärts häktade - brottsrubriceringen är mordförsök

Från 2019
Uppdaterad 28.08.2019 10:32.
En tungt beväpnad polis står vid ett par polisbilar.
Bildtext Det var ett stort polispådrag när de misstänkta jagades under söndagen.
Bild: Lehtikuva

Under onsdag morgon har Centralkriminalpolisen (CKP) lämnat in en muntlig häktningsbegäran till Östra Nylands tingsrätt om de två personer som är misstänkta för att ha skottskadat två poliser i Borgå.

Tingsrättens kansli i Vanda bekräftar nyheten för Svenska Yle.

De skriftliga handlingarna lämnas in senare.

Häktningsförhandlingarna ska ordnas på torsdag eftermiddag, för den ena misstänkta klockan 13 och för den andra klockan 14. CKP kräver att förhandlingarna hålls bakom stängda dörrar.

Förundersökningsledare Kimmo Huhta-aho säger i ett pressmeddelande att undersökningarna just nu handlar om att dokumentera händelserna och få koll på detaljerna.

Det är inte bara skottdramat i Borgå och biljakten i Birkala som är av intresse, CKP försöker också reda ut vad de misstänkta har gjort innan skjutningarna och mellan söndagens dramatiska händelser.

- Även om de misstänkta är gripna fortsätter en intensiv förundersökning och utredarna vill ha arbetsro. Nu fortsätter vi med fler förhör med parterna, säger Huhta-aho.

Enligt uppgifter som tingsrätten gett Svenska Yle är brottsrubriceringen för händelserna i Borgå två mordförsök, medan brottsrubriceringen för händelserna senare under söndagen blir klar först under torsdagen.

Enligt information som Centralkriminalpolisen tidigare har lämnat ut är männen misstänkta för ett ospecificerat antal mordförsök samt trafikbrott.

Helsingin Sanomat var först med nyheten om häktningsbegäran.

Artikeln uppdaterad klockan 10.31 med Kimmo Huhta-ahos kommentarer.
Artikeln uppdaterad klockan 10.05 med mera information.

Diskussion om artikeln