Testa Anders Samuelssons gröna fredagstacos med bärsalsa
Testa Anders Samuelssons gröna fredagstacos med bärsalsa
Jag tycker det är skoj att experimentera med beprövade koncept ur andra matkulturer och föra in dem i det nordiska köket. Här byts tackoskalen ut till kålblad, fyllningen görs på bönor och salsan på valfria inhemska bär.
Anders Samuelsson
Vegval är Strömsös crowdsourcade projekt där vi samlade in era bästa vegetariska vardagsrecept i en digital kokbok som du kan ladda ner gratis. Det här är ett av vår kock Anders Samuelssons bidrag till boken.
Gröna tacos med fyllning
Ingredienser för 4 personer
1-2 st vitkål
2 st gula lökar, finskuren
4 dl kokta svarta bönor på burk
2 st vitlöksklyftor, finhackad
3 msk smör
1 tsk korianderfrön
1 tsk spiskummin
1 tsk söt chilipasta
Gör så här
Plocka bladen av kålen och försök behålla dom så hela som möjligt.
Behåll de finaste bladen till serveringen, det är dom som skall vara själva tacoskalet.
Finstrimla lite av de största bladen och den inre delen tillsammans med gul lök, vitlök och stek på svag värme i smör tills den börjar karamellisera.
Lägg i bönor, krossade korianderfrön, spiskummin, chilipasta, smaka av med salt och peppar.
Salsa på inhemska bär
Ingredienser
2 dl bär (tex vinbär, hallon eller krusbär)
5 cm stjälkselleri
½ gurka
½ silverlök
1 lime, saften
1/2 grön chili
1msk vinäger
salt och peppar
rostade sesamfrön eller hampafrön
Gör så här
Rensa bären. Är det krusbär du använder kan du skära dem i mindre bitar.
Strimla och finhacka sellerin
Skala och tärna gurkan smått
Finhacka silverlöken
Finhacka chilin
Pressa limen och häll i vinägern. Blanda ner resterande ingredienser. Smaka av med salt och peppar.
Vid servering bygger du en liten taco med kålbladet i botten sedan den varma kål- och bönröran. Avsluta med bärsalsa och toppa med valfria rostade frön och korianderblad.
Vad tyckte du om receptet? Betygsätt det nedan eller kolla vad andra tyckt om det: