Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Testa Anders Samuelssons gröna fredagstacos med bärsalsa

Uppdaterad 06.10.2021 15:41.
Vegetariska fredagstacos på en bricka
Bildtext Gröna tacos med bönfyllning
Bild: Yle/Minna Mäkelä

Testa Anders Samuelssons gröna fredagstacos med bärsalsa

Jag tycker det är skoj att experimentera med beprövade koncept ur andra matkulturer och föra in dem i det nordiska köket. Här byts tackoskalen ut till kålblad, fyllningen görs på bönor och salsan på valfria inhemska bär.

Anders Samuelsson

Vegval är Strömsös crowdsourcade projekt där vi samlade in era bästa vegetariska vardagsrecept i en digital kokbok som du kan ladda ner gratis. Det här är ett av vår kock Anders Samuelssons bidrag till boken.

Gröna tacos med fyllning

Ingredienser för 4 personer

  • 1-2 st vitkål
  • 2 st gula lökar, finskuren
  • 4 dl kokta svarta bönor på burk
  • 2 st vitlöksklyftor, finhackad
  • 3 msk smör
  • 1 tsk korianderfrön
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk söt chilipasta

Gör så här

  1. Plocka bladen av kålen och försök behålla dom så hela som möjligt.
  2. Behåll de finaste bladen till serveringen, det är dom som skall vara själva tacoskalet.
  3. Finstrimla lite av de största bladen och den inre delen tillsammans med gul lök, vitlök och stek på svag värme i smör tills den börjar karamellisera.
  4. Lägg i bönor, krossade korianderfrön, spiskummin, chilipasta, smaka av med salt och peppar.

Salsa på inhemska bär

Ingredienser

  • 2 dl bär (tex vinbär, hallon eller krusbär)
  • 5 cm stjälkselleri
  • ½ gurka
  • ½ silverlök
  • 1 lime, saften
  • 1/2 grön chili
  • 1msk vinäger
  • salt och peppar
  • rostade sesamfrön eller hampafrön

Gör så här

  1. Rensa bären. Är det krusbär du använder kan du skära dem i mindre bitar.
  2. Strimla och finhacka sellerin
  3. Skala och tärna gurkan smått
  4. Finhacka silverlöken
  5. Finhacka chilin
  6. Pressa limen och häll i vinägern. Blanda ner resterande ingredienser. Smaka av med salt och peppar.
  7. Vid servering bygger du en liten taco med kålbladet i botten sedan den varma kål- och bönröran. Avsluta med bärsalsa och toppa med valfria rostade frön och korianderblad.

Vad tyckte du om receptet? Betygsätt det nedan eller kolla vad andra tyckt om det:

Vegval – era bästa vegetariska vardagsrecept

Bönbiffhamburgare fotad från sidan. Rätten är upplagd på en trätallrik med en klick sås.

Femte veckomenyn – Vegval

Era bästa vegetariska vardagsrätter.

Tomatgryta med broccoli och potatis

Mustig tomatgryta med säsongens grönsaker

En enkel multifunktionell gryta som är lätt att variera.

Gratäng på äggplanta i en ugnsform

Bjud på krämig gratäng med äggplanta och parmesan

En rätt som har potential att bli vegetarisk familjefavorit.

Vegetarisk gnocchi fotograferad i stekpanna

Fjärde veckomenyn – Vegval

Era bästa vegetariska vardagsrätter.

Lökpaj i en ugnsform

Baka lökpaj med franska influenser

En smakrik och billig paj med fin färg från rödvin.

En portion med creme Ninon på groddar

Testa fransk ärtsoppa – Crème Ninon med groddar och skott

Och andra tips på hur du använder groddar i matlagningen.

En vegetarisk Shaksuka i en gjutjärnsgryta på en silverbricka. Högs upp till höger finns Vegval/Vegevalintas logotyp.

Tredje veckomenyn – Vegval

Era bästa vegetariska vardagsrätter.

Gazpacho i små glas

Gazpacho – delikat spansk grönsakssoppa

Perfekt sätt att ta tillvara övermogna tomater.

Pav Bhaji på en tallrik

Pav Bhaji – läcker indisk street food

Mustig och billig gryta med lämplig hetta.

 Portion svamppuffar på grå tallrik.

Frasiga fröpanerade svamppuffar med grönsallad

Överraska dina vänner med en ny svamprätt.

Blomkålspizza på ett skärbräde

Blomkålspizza – en frasig läckerhet för vänner av ost

"Degen" svänger du snabbare ihop än en vanlig.

En  zucchinitortilla med fyllning

Läckra glutenfria zucchinitortillas

Barnvänlig "tex-mex" med ny touch.

En portion mifuchampinjonsås

Champinjon-Mifusåsn (på gambäl Terjärv-dialekt)

"Hä e gou" sejr Johannes Djupsjöbacka.

En blomkålspizza på ett på ett rund skärbräde.

Andra veckomenyn – Vegval

Era bästa vegetariska vardagsrätter.

Kikärtsspenatcurry portion

Krämig och snabb kikärts- och spenatcurry som barnen gillar

En curry som tillreds av basråvaror från skafferiet.

En rödbetstartar på en tallrik.

Rödbetstartar med lakrits, fänkål, rostade hasselnötter och fetaostkräm

Lakrits och rödbeta är den perfekta smakkombinationen.

Placeholder text

Första veckomenyn – Vegval

Era bästa vegetariska vardagsrätter.

En portion butternutpumpasoppa

Krämig soppa på rostad butternutpumpa med kokosmjölk

Kalorifattig soppa som också passar kolhydratmedveten kost.

En portion butterhalloumi

En klassiker i det indiska köket i ny tappning – här kommer Butter Halloumi

Lätt att laga till många, går även att göra till få.

En ugnsform med grönkåls och potatisgratäng

Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng

Mat som går fort att laga och som sköter sig själv i ugnen.