Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Ännu oklart om Lovisa vatten betalar kompensation för det svarta vattnet i Isnäs

Från 2019
Vattenkran i kök med rinnande vatten.
Bildtext Det svarta hushållsvattnet i Isnäs är nu klart.
Bild: Yle / Leo Gammals

Det blir en ny runda i affärsverket Lovisa vattens direktion angående de kompensationskrav som affärsverket fått om det svarta och grumliga vattnet i Isnäs.

Ärendet med kraven på kompensation behandlades vid direktionen för Lovisa vattens möte på tisdagen (27.8), men direktionen beslöt att bordlägga ärendet.

- Vattnet i Isnäs är nu klart men det har inte klarnat för oss ännu om situationen är över eller om det ännu kan gå mot det sämre. Därför behöver vi vänta med beslutet att betala kompensation, säger Lovisa vattens vd Markku Paakkarinen.

Orsaken till att vattnet varit svart eller grumligt är den mangan som lösgörs i vattenledningarna.

Isnäsbon Katja Simonen har lidit av det svarta vattnet hela sommaren.

- Jag tycker att det är underligt att Lovisa vatten inte vill betala kompensation, eftersom vi har lidit på grund av det svarta vattnet hela sommaren. Sköljningen av rören är gjord, vattnet har klarnat, så varför vänta med beslutet om kompensation? undrar Simonen.

Vattenrör spolas i Isnäs.
Bildtext Lovisa vatten spolade vattenledningarna i Isnäs i mitten av augusti.
Bild: Yle / Lone Widestam

Fortfarande dricksvatten från butiken

För ett par veckor sedan spolades vattenledningarna i Isnäs.

Nu är vattnet klart och Katja Simonen använder vattnet i samband med bad och tvätt men bär ännu hem dricksvatten från butiken.

Hon säger också att hushållsvattnet fortfarande har en konstig smak.

- I och för sig är smaken förstås en vanesak. Jag har hunnit bli van vid hur det vatten som jag burit hem från butiken under hela sommaren smakar, säger Simonen.

Simonen säger att hon kommer att vara i kontakt med Lovisa vatten då det kommer till kompensationsfrågan.

- Det är märkligt att affärsverket inte har varit i kontakt med mig för att förklara vilken situationen är i frågan om kompensation för tillfället, säger Simonen.

Stor tystnad från Isnäsborna

Vid Lovisa vatten säger vd Markku Paakkarinen att de inte fått in nya kompensationskrav efter det att sköljningen av vattenledningarna gjordes.

- Ingenting hörs från invånarna i Isnäs. Det råder stor tystnad, säger Paakkarinen. Så vi tycker att det inte är bråttom med att behandla ansökningarna om kompensation.

I och med att beslutet om kompensation skjutits på framtiden hinner Lovisa vatten eventuellt få in fler ansökningar som sen kan behandlas på samma gång som de som kommit in tidigare.

Två glas med svart och klart vatten.
Bildtext Så har det sett ut under sommaren: Isnäsvattnet till vänster - köpt vatten till höger.
Bild: Yle / Lone Widestam

Lovisa vatten vill ha mera respons

Affärsverket Lovisa vatten har självmant försökt fiska efter respons från Isnäsborna.

- Enligt den information vi fått in har vattnet åtminstone inte blivit sämre. Tydligen har sköljningen av vattenledningarna varit till hjälp, men vi efterlyser och tar ännu tacksamt emot all slags information om vattnets kvalitet, säger Paakkarinen.

Lovisa vattens direktion möts nästa gång den 24 september för att behandla kompensationskraven och för att se i vilken riktning situationen utvecklats på en månad.

Utgående från den analysen ska man ta beslut om åtgärder om sådana krävs.

Diskussion om artikeln