Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Raseborg erbjuder gratis råd till dig som vill börja motionera – på sikt hoppas staden på friskare invånare med bättre kondition

Från 2019
En kvinna  pekar med penna på en skärm och ler, en annan står med sidan till vid en apparat som mäter kroppens fett, muskler med mera.
Bildtext Yle Västnylands Veronica Montén blev inspirerad av maskinen som mäter det mesta som finns i en människokropp. Motionsrådgivare Julia Salmela tar emot Raseborgare som vill ändra sina levnadsvanor och börja motionera.
Bild: Yle / Christoffer Westerlund

På måndag (2.9) öppnar motionsrådgivningen i Raseborg. Rådgivningen är gratis och riktar sig till kommuninvånare som har en förhöjd hälsorisk och som behöver komma igång med motionen.

- Motionsrådgivning är en lagstadgad, kommunal service och nu har vi fått en del av verksamheten finansierad av regionförvaltningsverket, säger idrottsinstruktör och motionsrådgivare Julia Salmela vid Raseborgs stad.

Hon hoppas att stadens satsning på motionsrådgivning blir ett flerårigt projekt.

- Det handlar om en livsstilsförändring, som är en lång process.

Träffas i ett år

Raseborg har tre motionsrådgivare och de träffar kunderna i ett års tid. Förutom regelbundna träffar i motionsrådgivningens lokaler på Raseborgsvägen 5 (gamla Sjukis) pratas man också vid per telefon.

- Vi vill nå personer som inte är aktiva och som har en förhöjd hälsorisk, räknar Julia Salmela upp.

Till hälsoriskerna hör bland annat övervikt, högt blodtryck, risk för att insjukna i diabetes eller hjärt- och kärlsjukdomar.

Vad går rådgivningen ut på?

- Vi reder ut hurdan konditionen är och vid behov testar vi grundkonditionen. Vi diskuterar också kost, sömn, stresshantering och hur man upplever sin livskvalitet, berättar motionsrådgivare Julia Salmela.

I motionsrådgivningens lokal finns några motionscyklar och med dem kan man göra ett cykelergometertest. Staden har också en apparat som berättar vad kroppen består av.

Genom att ställa sig barfota på den och lägga händerna på handtag får man veta vikt, fettprocent, proteiner, mineraler och muskelmassan i kroppen.

Närbild på händer som håller i handtag som hör till en apparat som mäter fettprocent, muskelmassa, proteiner med mera.
Bildtext Apparaten kollar hur Veronica är byggd.
Bild: Yle / Christoffer Westerlund

- Vi lägger upp deltidsmål, vad som behövs för att nå en bättre livskvalitet. Sedan diskuterar vi vad kunden vill göra. Det ska vara en hobby och motionsform som kunden vill göra, annars ger man upp.

Konditionen är en färskvara, men allt utgår ifrån individen. Jag och de andra motionsrådgivarna har verktygen, du har motivationen

― Julia Salmela

Det händer lätt att man börjar motionera, men tar i för mycket, skadar sig och tappar suget. Det gäller att planera in träningen och inte ha för höga mål.

- Du ska fråga dig själv varför du vill börja motionera och sedan ställa upp realistiska mål, säger Jula Salmela.

Person vandrar i naturen, närbild på skorna.
Bildtext Många njuter av att motionera ute i naturen...
Närbild av fötterna på någon som springer på en löpmatta.
Bildtext ... medan andra föredrar att motionera inomhus.
Bild: All Over Press

Ett mål kan vara att man vill känna sig starkare. Det gäller också att hålla igång motivationen.

- Konditionen är en färskvara, men allt utgår ifrån individen. Jag och de andra motionsrådgivarna har verktygen, du har motivationen.

Idrottsinstruktör och motionsrådgivare Julia Salmela ser gärna att Raseborgs stads satsning på individuell motionsrådgivning blir ett flerårigt projekt.

Hon hoppas på fortsatt finansiellt stöd av regionförvaltningsverket och därför kommer hon och kollegerna också att föra statistik över hur mycket kommuninvånarna använder sig av den avgiftsfria tjänsten och hurdana resultat man når.

- Man ser inte besparingarna direkt, men på sikt kan man tack vare motion och rådgivning förebygga sjukdomar och spara pengar, säger Julia Salmela.

Du kan boka tid till motionsrådgivningen genom att ringa 019-289 21 81 (måndag, onsdag och fredag kl 8-9) eller genom att be om remiss av läkare, sjukskötare eller fysioterapeut.

Artikeln bygger på en intervju gjord av Veronica Montén.

Motionsrådgivning öppnar i Raseborg, här får du hjälp att hitta den motionsform du gillar mest - Spela upp på Arenan