Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Drottningen godkände Boris Johnsons begäran om att ”stänga” det brittiska parlamentet tillfälligt

Från 2019
Uppdaterad 30.08.2019 08:05.
Boris Johnson.
Bildtext Boris Johnson vill inte ge oppositionen en chans
Bild: AFP / Lehtikuva

Drottning Elisabeth II har godkänt den brittiska regeringens begäran om att tillfälligt få "stänga" parlamentet från den 10 september till den 14 oktober, bara några veckor före brexit.

Regeringens utspel ses som ett svar på oppositionens planer på att med alla medel försöka stoppa en hård brexit - det vill säga brexit utan avtal.

Att tillfälligt upplösa parlamentet inför en ny session är inte särskilt märkligt. Men den här gången finns brexit med i bilden vilket gör uppehållet till en stor fråga.

Premiärminister Boris Johnson kan utnyttja den här pausen till att försvåra parlamentets möjligheter att stifta lagar som kunde förhindra en hård brexit den 31 oktober.

Parlamentet ges alltså ytterst lite tid för omröstningar om lagar.

Beskedet om det tillfälliga uppehållet kommer bara en vecka innan parlamentarikerna återvänder från sin sommarledighet den 3 september.

En källa vid premiärministerns kansli på Downing Street säger att de nya planerna innebär att underhuset förlorar ungefär fyra dagar i tid.

Ilskna reaktioner

Oppositionen har med alla medel försökt stoppa en hård brexit, och många politiker har reagerat med ilska på Boris Johnsons nya drag.

Premiärministern har rätt att be drottningen att tillfälligt stänga parlamentet, men det ses som mycket kontroversiellt, och många anklagar honom för att angripa demokratin.

Då kritiker påpekade för Boris Johnson att han nu fråntar parlamentarikerna tid för debatt och omröstningar sade Johnson att det inte stämmer.

- Det kommer att finnas gott om tid för båda sidor att debattera brexit.

Johnson redo att låta Storbritannien krascha ut ur EU

Premiärminister Boris Johnson har lovat att Storbritannien lämnar EU den 31 oktober, oavsett vad som händer.

Johnsons regering är i motsats till Theresa Mays redo att låta Storbritannien krascha ut ur EU utan ett avtal.

Det nya utspelet anses nu öka sannolikheten för att oppositionen kommer att genomföra en misstroendeomröstning mot Boris Johnson.

Labourledaren Corbyn har skickat ett brev till drottningen

Oppositionspartiets ledare Labourpartiets Jeremy Corbyn har skickat ett brev till drottningen där han uttrycker sin allvarliga oro för planerna på att tillfälligt stänga parlamentet.

Corbyn har också bett om ett möte med drottningen.

Trump reagerar positivt

Också USA:s president Donald Trump har reagerat på den brittiska regeringens beslut.

Trump skriver på Twitter att det kan bli mycket svårt för Labours partiledare Jeremy Corbin att få igenom en förtroendeomröstning mot premiärminister Boris Johnson.

Trump säger att det kan bli svårt, speciellt i ljuset av det faktum att
Boris är exakt det som Storbritannien har sökt efter och att han kommer att visa sig vara mycket bra. Trump tillägger att han älskar Storbritannien.

Källor: BBC, Reuters, AP, AFP, SR

Tidslinje över brexitprocessen
Bild: Miro Johansson / Yle
Tidslinje över vad som händer näst i brexitprocessen
Bild: Miro Johansson / Yle

Diskussion om artikeln