Hoppa till huvudinnehåll

Bolaget

Yle publicerar serien "Min kropp är min" som strävar efter att motverka sexuellt våld mot barn

Från 2019
Logon för programmet Min kropp är min
Bild: Yle / Bivrost Film

Serien Min kropp är min behandlar tematiken kring sexuellt våld riktat mot barn på ett sätt som barn kan förstå. De fyra korta animationsavsnitten behandlar bland annat information om kroppen, sexuellt våld och barnets rätt till fysisk integritet.

Min kropp är min har producerats i Norge i samarbete med norska Rädda Barnen. Samtidigt som serien publiceras i Finland lanserar Rädda Barnen i Finland guiden Min kropp är min som fungerar som ett stödmaterial för vuxna när man behandlar och diskuterar ämnet med barn.

“Yles barnprogram har som mål att stödja utvecklingen hos barn. Vi har möjlighet att lyfta fram viktiga teman i våra innehåll och för oss är det en hjärtesak att vara med och jobba för att skydda barn. Rätten till självbestämmande och respekten för den egna och andras kroppar har redan tidigare varit teman i BUU-klubben. Serien Min kropp är min är därför en naturlig uppföljning på det vi tidigare gjort”, säger Mikaela Sonck, ansvarig producent för Svenska Yle barn.

Sexuellt våld har långvariga negativa effekter på barns fysiska, psykiska och sociala utveckling. Barn har rätt att få information om sexuellt våld riktat mot barn på ett sätt som passar deras ålder och utvecklingsnivå. Detta är även målsättningen för animationsserien och den tillhörande guiden.

“Att Yle publicerar serien är en barnskyddsåtgärd. Barn har rätt att uppleva trygghet och få skydd mot allt slags våld. Det är samtidigt föräldrarnas skyldighet att säkerställa barnens säkerhet. Animationsserien kombinerar briljant dessa två budskap, säger Nina Vaaranen-Valkonen, sakkunnig på Rädda Barnen.

Animationsserien Min kropp är min publiceras både på svenska och finska. Serien kan ses med start måndag 2 september på svenska.yle.fi/barn och på yle.fi/lapset.

På andra språk