Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Ungdomar samlar in namn för att bevara Matteus församlings ungdomsverksamhet - Församlingsrådet: "Vi måste skära ner någonstans"

Från 2019
Bönestenar i Matteuskyrkan
Bildtext Matteus församling tvingas skära i ungdomsverksamhet med 7 000 euro. Arkivbild.
Bild: Nina Österholm

Matteus församling tvingas skära ner i sin ungdomsverksamhet. Missnöjda ungdomar inom församlingen samlar nu in namn för att understöda ett brev de skrivit till församlingsrådet.

Församlingsrådet inom Matteus församling beslöt på sitt möte den 5 september att spara in 7 000 euro på konfirmand- och ungdomsverksamheten nästa år.

Församlingsrådets beslut har väckt en del missnöje bland församlingsmedlemmarna. Kajsa Lassila är en av de som är missnöjd.

Tillsammans med fyra andra ungdomar har hon skrivit ett brev till församlingsrådet. Gruppen samlar nu in namn för att understöda brevet.

- Huvudmålet är att visa att det finns en stor grupp som berörs av det här beslutet och att uppmuntra församlingsrådet att överväga vad det skärs ner i, säger Lassila.

Lassila berättar att alla fem som skrivit brevet har gått skriftskolan i Matteus församling. Speciellt verksamheten som kommer efter skriftskolan har de upplevt som värdefull.

- Det är den vi upplever att kommer att hotas om nedskärningarna förverkligas, säger Lassila.

Namninsamlingen har nu pågått i en knapp vecka men brevet har redan samlat ihop gott om namn.

- Det som vi har önskat oss har gått snabbt. På tisdag morgon var det runt 120 namn och fler kommer det säkert ännu.

Lassila berättar att de har som mål att skicka in brevet i god tid före församlingsrådets nästa möte. Det här betyder att namninsamlingen troligen stänger under denna vecka.

Församlingsrådet ser positivt på namninsamlingen

Annica Söderström, vice ordförande för Matteus församlings församlingsråd, tycker att namninsamlingen är ett positivt tecken.

- En namninsamling tyder ju på att det finns aktiva medlemmar i församlingen, och att vår verksamhet upplevs som viktig. Det är ju positivt på alla sätt, säger Söderström.

Söderström konstaterar även att det beslut församlingsrådet har tagit i och med nedskärningarna ändå ska ses som en bra sak.

- Ifall nedskärningarna fortsätter på samma sätt i framtiden kommer vi i något skede att stå inför beslut som drabbar de anställda, men det har vi lyckats undvika den här gången, säger Söderström.

Förutom ungdomsverksamheten ska också livsmedelsinköpen nästa år minska med 7 000 euro jämfört med 2019.

Diskussion om artikeln