Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Regnet och värmen har fått svamparna att ploppa upp - höstens svampskörd kan bli bra trots allt

Från 2019
Nu finns det äntligen svamp i skogen - Spela upp på Arenan

Efter en usel svampsommar kan det bli en riktigt bra svampskörd nu när hösten står för dörren. Just nu kan det finnas riktigt stora mängder soppar på vissa ställen, men de lokala variationerna är stora.

Sommarens svampskörd blev den sämsta på 30 år. Orsaken är det torra vädret som har lett till att skogarna har varit ovanligt tomma på svampar.

Men precis som förra året verkar den dåliga svampsommaren bli en hur bra svamphöst som helst. Orsaken är det varma vädret i kombination med regn.

- Svampskörden är väldigt oberäknelig och den är mycket svårare att förutspå till skillnad från bärskörden. Svampar reagerar väldigt snabbt på väderförhållandena, säger specialforskare Rainer Peltola på Naturresursinstitutet Luke.

En korg med karljohansvampar.
Bildtext Många har hittat stensvamp den senaste veckan.

Regnet och det varma vädret gynnar alla sorters svampar, fortsätter han.

- Kantarellerna växer fortfarande, men det verkar som om folk tappar intresset för dem när sopparna kommer, konstaterar Peltola.

Sociala medier skvallrar när det lönar sig att gå i svampskogen

Susanna Widlund brukar plocka svamp i sina hemskogar i Snappertuna i Raseborg. Hon beskriver sig som en periodisk svampplockare.

- Jag följer med på Facebook när det lönar sig att gå in i skogen och slå till. Jag har lite ont om tid och hinner inte till skogen alla dagar, säger hon.

Widlund letar främst efter kantareller, trumpetsvamp och soppar. Fram till för några dagar sedan har det varit rätt skralt med skörden.

- Nog har det varit väldigt dåligt. På sådana ställen där det alltid har funnits kantareller så har det inte funnits någonting. Det är först nu som det har dykt upp svampar, när det har kommit lite vatten.

De sociala flödena har de senaste dagarna varit fyllda av bilder på korgar och ämbar fyllda till bredden av bland annat stensopp.

En korg fylld av svamp.
Bildtext Susanna Widlunds svampfärd resulterade i en hel del björksvamp.
Bild: Yle/Minna Almark

Susanna Widlund lyckades också fylla sina korgar med björksvamp på sin senaste skogstur.

- Först traskade jag i skogen och och såg ingenting och så ett tu tre kom jag till ett ställe och där var det! Det kan vara så hemskt lokalt.

Soppar i otroliga mängder

Hans Lundström är krögare på restaurang Fyren i Ekenäs och han har tagit emot en hel del soppar de senaste dagarna.

- För tillfället är det nästan mera än jag hinner ta vara på. Det såg besvärligt ut med kantarellerna när det var torrt, men nu har det kommit soppar i otroliga mängder.

En man köper svamp i ett torgstånd.
Bildtext Hans Lundström köper svamp av Sunes Welander.

Det varierar väldigt mycket var det finns svamp i Västnyland, fortsätter Lundström.

- Det är jättelokalt. Söderut mot Hangöhållet finns det ytterst lite svamp. Däremot finns det mycket svamp norrut i Fiskars och Pojo, där det också har regnat mera.

Han har tagit emot runt 40 kilogram stensopp och ungefär lika mycket kantareller de senaste dagarna. Dessutom köper han torkad svamp av sina leverantörer.

- Vi försöker hålla oss med 60 till 70 kilogram svamp åtminstone. På hösten köper vi in saltad svamp som vi använder i sallader. Och är det riktigt fina svampår så kan vi koka olika svampbuljonger och fonder.

Diskussion om artikeln