Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Här byggs Wärtsiläs nya teknologicenter – bolagets största investering någonsin

Från 2019
Uppdaterad 30.08.2019 09:28.
Tre män i byggvästar på byggarbetsplats.
Bildtext Från vänster projektledaren Juha Päivike och fastighetschef Tommy Grannas, Wärtsilä, och arbetschef Juha Sainio från huvudentreprenören Lujatalo
Bild: Yle / Anna Kurtén

På Vasklot strax utanför Vasa centrum ska Wärtsiläs nya teknologicenter stå klart om några år. Här ska både kontor och tillverkning av motorer finnas. På onsdagen bjöds pressen på rundvandring på byggarbetsplatsen.

På Wärtsiläs byggarbetsplats på Vasklot yr dammet och en grävskopa bullrar. Här håller man som bäst på att gräva grunden för det som ska bli bolagets nya teknologicenter. Byggarbetet inleddes i slutet av sommaren.

– Snart kommer sprängningsarbetet att börja och efter det sker arbetet i olika etapper, berättar Tommy Grannas, fastighetschef på Wärtsilä.

– Vi lägger upp stålstommen vartefter och sedan taket på direkt. Den första stålen levereras i september och oktober.

Man försöker få de yttre arbetena klara under nästa år så att man sedan kan fokusera på insidan och inredningen.

Man i byggväst på byggarbetsplats.
Bildtext Tommy Grannas.
Bild: Yle / Anna Kurtén

Det nya centret som Wärtsilä kallar Smart Technology Hub kommer att vara arbetsplats för 1 000 till 1 500 Wärtsilä-anställda. År 2021 flyttar bolaget från Vasa centrum till Vasklot.

Nybygget i Vasa innebär stora fördelar för bolagets verksamhet, säger Tommy Grannas.

– Tidigare har vi varit uppdelade i flera olika byggnader och nu får vi allting centrerat till ett och samma ställe. Det möjliggör en bättre kontakt mellan de olika teamen och divisionerna så att vi får en bättre och säkrare slutprodukt än vi haft tidigare.

– Samtidigt får vi en kontorsbyggnad så att vi får en betydligt närmare kontakt mellan dem som jobbar på verkstadsgolvet och dem som jobbar på kontoret.

Grävskopa gräver på byggarbetsplats.
Bild: Yle / Anna Kurtén

Platsen är vald bland annat med tanke på att Wärtsilä behöver kylvatten för sin tillverkning av motorer. Men platsen har också andra fördelar, säger Tommy Grannas.

– Det är en väldigt bra plats i och med den nya Kvarkenfärjan som kommer hit. Den kommer ju att vara utrustad med Wärtsiläs motorer så då får vi ett "showcase" här. Logistiskt är det också en väldigt bra plats i och med att det är nära hamnen och på det viset har vi möjlighet att utveckla den biten.

Arkitektskiss av Wärtsiläs planerade byggnad i Vasklot.
Bild: Wärtsilä

Det nya teknologicentret är en investering på sammanlagt 200 miljoner euro för Wärtsilä - den största investeringen bolaget gjort.

– Det är definitivt en markör att det är väldigt viktigt också för Wärtsilä som koncern att vi får det här att lyckas.

Det nya teknologicentret innebär inga nyanställningar i det här skedet, säger Tommy Grannas.

– Vi ligger nog på samma nivå som tidigare men det här gör att vi har en helt annan sits att utveckla det hela. Därför har vi också valt den här platsen, så att vi har möjlighet att utvidga om vi ser ett sådant behov.

Skylt med texten "Vasklot"
Bild: Yle/Chanette Härus

"Bra dialog med Vasklotborna"

För Vasklotborna innebär Wärtsiläs storsatsning rätt stora förändringar i området. Invånarna har bland annat oroat sig för hur trafiken ska löpa då ett tusental Wärtsilä-anställda ska börja ta sig till och från jobbet.

Grannas tycker att man haft en bra dialog med Vasklotborna och säger att man ändrat planerna enligt invånarnas önskemål.

– Den del av området som vetter mot bostadsområdena kommer vi att freda så att där bara färdas gäster och kunder. Vår egen trafik kommer att gå längs Industrigatan så den kommer inte att störa boende direkt. Dessutom vill vi utveckla vår tunga transport så att den så mycket som möjligt går sjövägen.

Tommy Grannas är övertygad om att Vasklot blir en betydligt bättre miljö för alla i och med det nya teknologicentret.

– Hamnen har kanske inte gett den bästa bilden av Vasa för dem som kommit hit.

Huvudentreprenör för Wärtsiläs nybygge är Lujatalo och för deras del innebär bygget jobb åt ett hundratal byggarbetare.