Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Dorian nådde orkanstyrka men Puerto Rico skonades denna gång - nödläge utlystes i Florida inför orkanens ankomst

Från 2019
Uppdaterad 29.08.2019 06:29.
Dorian nådde orkanstyrka natten till torsdag och den är nu på väg norrut mot Bahamas och Florida där man har utlyst nödläge inför orkanens ankomst
Bildtext Dorian har nått orkanstyrka och är nu på väg norrut mot Bahamas och Florida där man har utlyst nödläge inför orkanens ankomst

Den tropiska stormen Dorian har nått orkanstyrka men den skonade Puerto Rico, som klarade sig undan med blotta förskräckelsen. Dorian är nu på väg mot norrut mot Bahamas och Florida, där man har utlyst nödläge inför orkanens ankomst under veckoslutet.

Dorian, som nu klassas som en medelkraftig trea på den femgradiga orkanskalan, väntas nå Floridas östkust på söndag morgon lokal tid.

Orkanen vände norrut innan den slog till mot Amerikanska Jungfruöarna och Puerto Rico, som inte ännu har återhämtat sig efter orkanen Maria som drabbade ön för nästan exakt två år sedan.

Maria krävde omkring 3 000 dödsoffer och förstörde en stor del av Puerto Ricos infrastruktur, men den här gången har orkanen inte åsamkat större skador och Dorians vindstyrkor var inte i närheten av monsterorkanen Marias.

Trump i ordkrig igen

President Donald Trump, som har fått mycket kritik för sitt sätt att handskas med de katastrofala följderna av Marias framfart, gick i natt till ny attack mot det amerikanska territoriet.

- Puerto Rico är en av de mest korrumperade ställena på jorden. Deras politiska system är brutet och deras politiker är antingen inkompetenta eller korrumperade, skrev Trump på Twitter.

Trump har en konfliktfylld relation med Puerto Rico, trots att ön som har tre miljoner invånare styrs av republikaner.

Puerto Rico klarade sig undan det värsta men hårda vindar och häftigt regn tvingar skolor och ämbetsverk att hålla stängt
Bildtext Puerto Rico klarade sig undan det värsta, men hårda vindar och häftigt regn tvingar skolor och ämbetsverk att hålla stängt.

Han har bland annat varit invecklad i ett ordkrig med huvudstaden San Juans demokratiska, kvinnliga borgmästare Carmen Yulin Cruz, som gav svar på tal på Twitter.

- Gå ur vägen och ge rum för oss som verkligen jobbar på marken. Kanske Trump denna gång förstår att DET HÄR INTE HANDLAR OM HONOM; DET HÄR HANDLAR INTE OM POLITIK. DET HANDLAR OM ATT RÄDDA LIV, skrev borgmästaren.

Demokraterna i Washington sällade sig till kritiken eftersom Trump mitt under orkansäsongen tog över 250 miljoner euro som hade öronmärkts för nödlägen för att i stället använda pengarna för byggen lägerbyggen vid den mexikanska gränsen.

Nödläge i Florida

Både Amerikanska Jungfruöarna och Puerto Rico klarade sig alltså undan stormens öga denna gång, men hårda vindar och häftigt regn tvingar skolor och ämbetsverk att hålla stängt i bägge territorier ännu på torsdag.

I Bahamas och i Florida gör man sig däremot beredd på orkanens ankomst och till exempel rymdcentret Cape Canaveral har kört igång sin plan för nödlägen.

Floridas guvernör Ron DeSantis har utlyst nödläge i närmare 30 kommuner "på grund av hotet som orkanen Dorian utgör."

Alla invånare på östkusten uppmanas att förbereda sig och att följa med nyheter eftersom "orkanen rör sig på ett oväntat sätt och plötsligt kan ändra riktning."

Källor: AP, Reuters