Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Polisstuderande: Varje attack mot kolleger känns personlig – sammanhållningen bland poliser är stark

Från 2019
Uppdaterad 09.08.2021 14:05.
Närbild på polisskylt med blåljusen på i en polisbil.
Bildtext Borgåskotten väckte massor av tankar, säger polisstuderande som Svenska Yle talat med.
Bild: Timo Nykyri / Yle

Att vakna upp och höra att två poliser har blivit skjutna på hemorten väckte många tankar, säger andra årets polisstuderande Michael Ström, hemma från Borgå. Skotten mot polis väckte också frågor, då Svenskfinland är litet.

Ström ställer upp på intervju med kurskompisen Jessica Pietikäinen, hemma från Dalsbruk. Båda fick sig en tankeställare i och med Borgåhändelserna, poliskåren är tajt och information sprider sig snabbt.

- Snart jobbar vi själva på fältet, så vi måste lära oss att tackla hotfulla situationer, säger de. Skotten i Borgå gav en viktig tankeställare.

Pietikäinen säger att polissammanhållningen är stark, därför känns varje attack, som riktas mot enskilda kolleger väldigt personlig inom yrkeskåren.

Den som väljer att studera till polis är medveten om riskerna

Michael Ström, andra årets polisstuderande

Det gäller att redan i samband med yrkesvalet göra klart för sig vad det innebär.

- Våld är vardag för polisen och man måste vara medveten om hur man reagerar på stressiga, hotfulla situationer, säger Ström.

Pietikäinen säger att de praktiska övningarna inom polisutbildning ger en grund och är helt centrala för att veta hur man ska handla. Ingen utryckning är likadan.

- Vi får så mycket träning att vi vet hur vi borde handla i hotfulla situationer, så att man inte blir handlingsförlamad. Hotfulla situationer kommer plötsligt.

- Tankarna om vad som hände kan komma senare - efteråt.

Tränga in i lägenheter, lära sig snabb situationsbedömning

I övningarna ingår direkta situationer: vad göra när en våldsam person kommer emot, eventuellt med vapen? De studerande övar också att tränga in i olika utrymmen, bland annat lägenheter.

- Man måste ha en klar plan för hur man ska göra, det är avgörande, säger Pietikäinen. Från de här övningarna får jag med mig något nyttigt varje gång.

Ström säger att undervisningen i användning av maktmedel inklusive vapenhantering också känns tillräcklig.

- Ju längre utbildningen fortskrider, desto bättre förstår jag hur teori och praxis går hand i hand. Vi har använt otaliga timmar på att studera lagrum, paragrafer och befogenheter. I praktiska övningar lär vi oss sedan att tillämpa det vi lärt oss.

Pietikäinen betonar att det centrala är att behålla sitt lugn som polis, ha en plan och följa den.

- Men man måste också vara flexibel och öppen för olika sätt att lösa olika situationer.

Polisstuderande övar maktmedel i sal.
Bildtext De studerande övar handgripligen hur man övermannar en våldsam person. Fysiska övningar är centrala vid Polisyrkeshögskolan.
Bild: Yle/Anna Savonius

Fanns inte tid för handlingsplan i Borgå

Båda funderar över händelseförloppet i Borgå, där två poliser skadades i direkta skott mot dem.

- Där fanns antagligen inte tid att göra upp någon plan för vilka val man har som polis, händelserna skedde förmodligen snabbt och oväntat, funderar Ström vidare.

Hans tankar gick direkt till polisens beredskapsskyldighet och det som sägs om temat i lagen.

- Våra arbetsuppdrag kan gå ut på ytterst knapp förhandsinformation - ändå måste vi vara färdiga att agera. Det här är knepigt.

Pietikäinen säger att olika övningscase därför är mycket viktiga.

Situationer ändras och utgången svår att förutspå

- Vi har övat hemalarm och trafikstopp, till exempel, där plötsliga situationer kan uppstå, berättar Ström.

Alarmet kan handla om en avslocknad person men när polisen kommer fram handlar personen ändå våldsamt och aggressivt och kan bära vapen.

- Situationen kan ändra, efter utgångsläget i alarmet, det här har vi också övat, säger Ström. Vi tränar inför värsta scenariot och hoppas att det inte förverkligas.

30-årsstrecket gav mig en tankeställare, vill jag jobba med det här i all oändlighet?

Michael Ström, andra årets polisstuderande

Både Ström och Pietikäinen säger att polisyrket alltid har intresserat dem.

- Det var många olika omständigheter som ledde till att jag kunde börja studera här i Tammerfors, säger Ström. Jag har jobbat inom andra branscher i tio år.

För Pietikäinen var viljan att hjälpa andra central.

- Jag vill göra mitt bästa för att alla ska känna sig säkra. Det här var också en tanke som alla studerande delar här på skolan, säger Pietikäinen.

- Man kan faktiskt göra skillnad i det här yrket, fortsätter Ström. Det är viktigt för mig. Att göra något meningsfullt.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln