Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Italien tar ett steg bort från nyval - Conte ska försöka bilda ny regering, Salvini ute i kylan

Från 2019
Italiens premiärminister Giuseppe Conte i Rom den 29 augusti 2019.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Italien har tagit ett steg bort från nyval i höst. President Sergio Mattarella bad på torsdagen som väntat premiärminister Giuseppe Conte att bilda en ny regering.

Populistpartiet Femstjärnerörelsen och mitten-vänsterpartiet PD enades på onsdagen om att inleda ett regeringssamarbete. Partierna var tidigare svurna fiender, men hotet om nyval och en sannolik seger för ytterhögern fick dem att ena sina krafter.

‒ Det finns fortfarande mycket stora skillnader mellan de här två partierna och det är osannolikt att det blir något harmoniskt samarbete. Men det är sannolikt en bättre koalition än den förra regeringen, säger marknadsanalytikern Craig Erlam vid OANDA.

Conte väntas nu få några dagar på sig att skapa en majoritet i parlamentet. Efter mötet med presidenten sade han att den nya regeringen snabbt måste börja arbeta med budgeten för 2020.

Italien kämpar med en väldig statsskuld och behöver en fungerande regering för att få bukt på ekonomin.

Om regeringen inte kan enas om en ny budget för 2020 kommer automatiska höjningar av mervärdesskatten att träda i kraft för att balansera statsekonomin. Det skulle slå hårt mot landets fattiga och sannolikt driva den italienska ekonomin i recession.

Bakslag för Lega

Femstjärnerörelsen och PD har ännu inte enats om ett regeringsprogram eller hur ministerfördelningen ska se ut. Många tvivlar på att de tidigare motståndarna ska klara av att samarbeta under någon längre tid.

Femstjärnerörelsens ledare Luigi Di Maio uppger också att regeringssamarbetet fortfarande måste godkännas i en medlemsomröstning, som sannolikt kommer att hållas under helgen.

Regeringskrisen fick sin början då ytterhögerpartiets Legas populäre ledare Matteo Salvini drog sitt parti ur regeringssamarbetet med Femstjärnerörelsen den 8 augusti.

Salvini som hade stark medvind i enkäterna krävde nyval. Salvini som dominerat den italienska politiken under de senaste 14 månaderna verkar ha räknat med att nyval skulle lyfta honom till premiärministerposten.

Salvini verkar inte ha räknat med att Femstjärnerörelsen och PD skulle vara villiga att samarbeta för att undvika nyval, i alla fall tillfälligt.

Lega har också backat något i enkäterna efter att partiet fällde regeringen. Samtidigt har den partilöse premiärministern Conte blivit populärare.

Den nya regeringskoalitionen, om den blir verklighet, är ett klart bakslag för Salvini. Men regeringen kommer att tvingas ta svåra ekonomiska beslut och i den pressen kan koalitionen haverera snabbt. Det kan skapa en ny chans för Salvini.

Källor: AFP, Reuters