Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Smulter lyfter tyngder

Monsterlyftet och kändisskapet förändrade Fredrik Smulters karriär: ”400 kilo är det häftigaste jag gjort, men blev samtidigt början på slutet”

Från 2019
Uppdaterad 05.09.2019 09:19.

Fredrik Smulter spräckte drömgränsen och blev en kändis. Monsterlyftet blev en vändpunkt i karriären.

Han var den första dopningstestade styrkelyftaren att nå 400 kilogram i bänkpress. Den historiska bedriften gjorde Fredrik Smulter till rikskändis – och tog till slut kål på karriären. Jag började göra det här för alla andra än mig själv, säger han. Nu är tjuren från Malax världsbäst i en helt ny gren.

När han för första gången stegade in i gymmet som 14-åring och testade på bänkpress slog han alla med häpnad.

Där som de flesta kompisar i Malax klarade av att pressa 60 kilogram så lyfte Fredrik Smulter genast 105. Då insåg han att det här är något som han är exceptionellt bra på – och något han vill satsa på.

Resten är en fantastisk resa mot ofattbara 400 kilo.

Se Sportlivs minidokumentär om Fredrik Smulter och vad som hände då drömgränsen sprack:

Rekordlyftet på 400 kilogram var början till slutet på karriären för Fredrik Smulter - Spela upp på Arenan

Fälten är många och stora då man åker från Vasa söderut mot Malax. Vi är inne i augusti och säden börjar snart vara klar för att tröskas.

Resan går igenom Malax centrum med den ståtliga träkyrkan och mot ytterligare gulnande sädesfält. Genom åkerlandskapet slingrar sig en nysladdad sandväg.

Vid sandvägens längsta raksträcka hittar man en av världens starkaste män.

Gymmet i svinstian

Pighouse gym är numera ett känt begrepp inom styrkelyftskretsarna. Gårdens gamla svinstia har omvandlats till styrkesal, och mitt i det låga utrymmet med gröna väggar står en bänk. Från den har Fredrik Smulter pressat upp ofattbara tyngder under årens lopp.

Nu ligger Smulter och pumpar lätt 150 kilogram, lite som uppvärmning. Trots att han avslutat sin tävlingskarriär går han fortfarande varje dag tvärs över gården till svinstian för en bänkpressträning.

– Jag är här och lyfter så gott som varje dag. Jag bara gillar det så mycket. Här var i tiden över hundra grisar och jag har mockat skit ett antal gånger. Kanske grundstyrkan kommer därifrån.

Fredrik Smulter
Bild: Yle/Petter Sandelin

Efter att bänken och tyngderna ersatte grisarna och spaden har svettdropparna fortsatt falla på det kala, lite ojämna betonggolvet som delvis täckts med gamla trasmattor.

Här har 200 kilogram blivit 300, för att slutligen bli 400. Gymmet har varit stenfoten i träningen för tjuren från Malax. Här har den 17-åriga mopedpojken och bänkpressnykomlingen utvecklats till fyrfaldig världsmästare och den första dopningstestade mannen i världen att lyfta 400 kilo.

– Jag visste genast från början att det här är jag bra på. 200-kilosgränsen sprack av bara farten endast ett par år efter det första lyftet. Då började jag också tävla i bänkpress, och på den vägen är jag.

Ville bli historielärare

Egentligen skulle Fredrik Smulter inte bli styrkelyftare. Fotboll och ishockey var de sporter som han var mer intresserad av. Framför allt på fotboll höll han en hygglig nivå.

Men det första besöket i salen kom att få gnistan att tända för styrkelyft. Satsningen på bänkpress kom också att betyda att det blev en helomvändning i val av yrke.

Smulter lastar tyngder på stången
Bild: Yle/Magnus Eklöv

Historia har alltid intresserat Smulter och tanken var att det skulle bli historiestudier vid Åbo Akademi. Men då målet var att bli världsmästare i bänkpress var studielivet ett hinder på vägen. Drömmen om att bli historielärare slängdes i skräpkorgen.

– En studiekämppä i Åbo, med nudlar som föda, bygger man inte en bänkpressvärldsmästare på. Alla bänkar och tyngder i lyan. Nej, man skulle nog bo i Malax och äta bra för att bli det.

En proffssatsning på styrkelyft blev ändå verklighet först många år senare. Nästan under hela karriären har Smulter jobbat som häktesväktare vid sidan om idrottandet. Bara inför de senaste årens VM-tävlingar har Smulter tagit tjänstledigt för att kunna förbereda sig på bästa möjliga sätt.

Vägen mot de ofattbara vikterna

De första åren gick utvecklingen snabbt. Efter att 200 kilogram var uppnått som 17-åring, så var han uppe på 300 kilo redan sex år senare 2006. Tre år efter det knep han sedan sitt första VM-guld. Fram till guldet hade träningen varit tuff, men väldigt osystematisk.

– Jag tränade som världens amatör. Det var hård träning men jag tog mina influenser från nätet lite här och där. Det var först efter det första VM-guldet som jag började med strukturerad träning.

Smulter lyfter tyngder
Bildtext En kapprustning mot 400 kilogram.
Bild: Yle/Magnus Eklöv

Efter VM-guldet 2009 höll Smulter ett sabbatsår. Då han började på nytt förlitade han sig på svensk expertis. Under Patrik Hedqvists och Patrik Anderssons ledning började jakten på de stora vikterna.

– Jag tränade väldigt hårt med de svenska coacharna. Det var 20 timmar gymträning och så konditionsträning på det. Den som vet något om träning förstår att det är grym volym med tanke på vilka vikter det handlade om. Då blev styrkelyftet helt och hållet en livsstil.

I och med den tuffa träningen höjdes rekordet från 300 kilogram till 350. Då började också drömmen om 400 kilo tändas.

Jakten på 400 kg

I svinstian lastar Smulter på 220 kilo på stången. Liksom alltid ställer han telefonen bakom bänken och trycker på rec.

Han filmar lyft med stora tyngder varje dag och lägger klippen ut på sitt Instagram-konto fastän karriären redan är avslutad. Den här gången blir det en serie på tolv lyft.

Stången stiger lätt trots att den är lätt böjd av vikterna. Några flås och pust, och Smulter sätter sig upp på bänken igen lite röd i ansiktet av påfrestningen. Men det här är ju egentligen bara småpotatis mot vad stången i gymmet fått utstå.

I och med en regelförändring i bänkpress som tillät att stången förs närmare magen började resultatutvecklingen skena.

Smulter överskred tillsammans med amerikanen Jonathan Leo och svensken Fredrik Svensson snabbt 360 kilogram med den nya tekniken. Det blev lite av en kapprustning mellan trion om vem som först skulle nå drömgränsen.

– Milstolparna är inget jag tänker på eller aktivt söker. Utvecklingen var det som drev mig att försöka slå nya rekord. Men då man är nära börjar man såklart drömma. Vi var ju alla tre och nosade.

Planen var att drömgränsen skulle uppnås 2016 eller 2017. Ingen hade trott att det kunde ske redan i VM 2014.

Det ofattbara monsterlyftet

Innan VM i Rødby i Danmark 2014 låg världsrekordet på 375 kilogram satt av Jonathan Leo. Det rekordet skulle visa sig slaktas av sällan skådade mått.

Fredrik Smulter, som också normalt är en pratglad typ, sätter ytterligare i en större växel när han minns tillbaka på den magiska tävlingen.

– Jag får fortfarande gåshud när jag tänker på den tävlingen. Det var en känsla som jag aldrig upplevt tidigare och inte senare heller.

Smulters historiska 400-kiloslyft - Spela upp på Arenan

Att det skulle bli nytt världsrekord i Danmark var ingen överraskning. Topptrion var i grym form och på träning hade det gällande rekordet slagits många gånger. Då man räknar rekord är det ändå bara tävlingsresultat som gäller.

Redan i det andra lyftet gjorde Fredrik Smulter nytt världsrekord med 377,5 kilogram. Leo kontrade med 380. Nu gällde det för Smulter att i sitt tredje och sista lyft slå till med en sådan vikt som amerikanen garanterat inte skulle klara av.

– Coachen Tommi Paavilainen frågade mig hur mycket han får sätta på stången. Jag svarade lite på skämt att högst 400 kilo. Så kom han tillbaka och sa: “Freddi, jag satte 400, nu kör vi.”

"400-kiloslyftet var det största jag varit med om."

Då Smulter vandrade in på scenen för det historiska lyftet strömmade en elektricitet genom hallen som inte går att beskriva.

– Alla styrkelyftare var där, alla ställde sig upp och levde med i att nu kör vi. Jag tänkte bara att jag gör ett försök och ser om jag kommer ur det med livet i behåll. Men när jag stegade in och kände elektriciteten i salen började jag tro på mig själv. Det var en grym känsla.

Monsterlyftet kom upp och godkändes. Fredrik Smulter hade förbättrat gällande världsrekord med 20 kilo och blev den första dopningstestade styrkelyftaren i världen att spräcka 400-kilosgränsen.

– Det var en helt fantastisk känsla, ett jättevälbehag. Den spontana glädjen jag fick uppleva där alla bara kom och kramade om och gratulerade. Det var nog det största jag varit med om.

Han tar en paus och fortsätter.

– 400 kilo är det häftigaste jag gjort, men samtidigt kom det lyftet att bli början på slutet av min styrkelyftskarriär.

”I och med kändisskapet tappade jag fokus och började känna att jag gjorde det här mer för alla andra än för mig själv”

Blev kändis över en natt

Rekordlyftet kom att förändra mycket i Fredrik Smulters liv.

Från att ha varit en idrottare i en liten gren som sällan får uppmärksamhet blev han plötsligt en kändis. ”Superhurrin” från Malax fick känna på livet i rampljuset.

– Jag blev ju jättekänd på en dag. Det året var jag säkert en av kvällstidningarnas mest omskrivna idrottare. Så kändes det i alla fall. Det var något nytt varje vecka.

Mycket press på plats.
Bild: Yle / Petter Sandelin

Men förändringen som skedde i och med kändisskapet gjorde att det blev svårare att hålla koncentrationen, och pressen ökade på att prestera varje gång. Då den egna utvecklingen tidigare fungerat som drivkraft, tog nu pressen utifrån över.

– Fram till 400-kiloslyftet hade jag gjort allting bara för mig själv och för den personliga utvecklingen. Det hade verkligen varit glädje. I och med kändisskapet tappade jag fokus och började känna att jag gjorde det här mer för alla andra än för mig själv.

Superhajpade VM 2015

VM i Sundsvall 2015 var i bänkpressmått en extremt upphaussad tillställning.

För Smulter gällde det att försvara titeln efter succén året innan. Före VM byggdes det upp en duell mellan Fredrik Smulter och Fredrik Svensson där den regerande världsmästaren beskrevs som en “one hit wonder”. Det hette att det skulle vara omöjligt att göra om bedriften från året innan.

– Jag hade bra fokus innan VM och ville verkligen visa alla tvivlare. Jag lyckades vinna och satte dessutom nytt världsrekord med 401 kilo. Men det kändes inte bra mera. Jag njöt inte av resan längre. Det hade blivit svårt att motivera sig tävlingsmässigt.

Sakta men säkert började karriären gå mot sitt slut. 400 kilogram kom att bli vändpunkten i Fredrik Smulters karriär.

bild från smulters gym
Bildtext Fyra VM-guld är något man kan vara stolt över, säger Smulter.
Bild: Yle/Magnus Eklöv

Slutet

Trots att tävlandet började smaka allt mer trä blev det ännu några år av tävlingslyftning. Men orsaken till att han fortsatte var inte mera han själv. Han gjorde det för andra.

– Det började bli allt svårare att motivera sig mentalt för tävlingar. Man for slentrianmässigt till tävlingar och vann. En gång förlorade jag också och det var jättejobbigt. Det var inte roligt mera, helt enkelt.

Beslutet att avsluta karriären kom 2017. Smulter sista tävling blev EM i Övertorneå, där han vann guld. Under sin 17 år långa karriär blev saldot fyra VM-guld och några världsrekord.

– Jag är stolt och nöjd över beslutet att lägga av. Det kunde ha tagit mycket längre. Utöver 400-kiloslyftet kan jag vara nöjd med att jag slutade på precis rätt tid. Varken för tidigt eller för sent.

Fredrik Smulter
Bildtext Ishockeyn ger välkommen variation.
Bild: Yle/ Carl-Magnus Långkvist

Telefonen ringer.

Smulter svarar och börjar prata om kontrakt, arbetstillstånd och boende. Det visar sig handla om ishockey och Malax IF.

Redan under sista tiden av styrkekarriären började Smulter träna Malax IF, som då spelade i division tre. Under Smulters ledning har laget avancerat en serienivå.

– Vi ska få två kanadensiska förstärkningar till den här säsongen. Det är en jäkla massa byråkrati innan allt är klart. Nu är det arbetstillståndet det hänger på, förklarar Smulter efter samtalet.

Fredrik Smulter håller världsklass på korta sträckor i skierg, det vill säga att parstaka i en stakmaskin.

Hockeyn har varit ett fungerande substitut för att mätta tävlingsinstinkten. Men tränaruppdraget är inte den enda utmaningen Smulter antagit efter karriären.

Bland annat armbrytning och nu senast skierg har fått Smulter att testa sina gränser.

– Jag är på nåt vis väldigt bra på den här stakmaskinen. Jag leder världsrankingen både på 100 meter och på hur långt man kommer på en minut. De här hobbyerna fyller alla mina behov nuförtiden.

Fortfarande drivs han av tanken att slå rekord och se sig själv utvecklas, vare sig det rör sig om bänkpress, skierg eller något annat. Bänkpress är fortfarande en naturlig del av vardagen, och tomheten som många idrottare känner efter avslutad karriär har inte drabbat Smulter.

– Jag tycker det är fruktansvärt roligt att göra ett litet personligt rekord i vad det än må vara. Jag har inte upplevt att jag missat något för att jag lagt av. Jag måste ha något att pynja med, men det behöver inte vara mediasexigt eller officiellt. Det räcker med att jag får något ut av det.

Innan dagens träningspass i gymmet är avklarat ska det ännu bli några drag i skierg-apparaten. Smulter stegar fram till maskinen, greppar tag i handtagen, tar flera djupa och ljudliga andetag innan han med ett hopp och ett explosivt ryck sätter igång.

En skidåkare skulle skaka på huvudet åt Smulters stakningsteknik, men det finns rysligt mycket effekt i draget. Efter intensivt stakande i tio sekunder slutar han och ropar:

– Satan, tangerat!

Alltid kan det inte bli nytt rekord. Inte ens för Fredrik Smulter.

Se Sportlivs minidokumentär om Fredrik Smulter på Yle Arenan (klippet nedan) eller Yle Fem på söndag 1.9 kl. 19.50:

Rekordlyftet på 400 kilogram var början till slutet på karriären för Fredrik Smulter - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln