Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

"Jag hoppas att jag snart känner mig som en av de lokala" - Ellen Höglund åkte som utbyteselev till Costa Rica

Från 2019
Skolflicka i skoluniform mot bakgrund av kolhäfte.
Bildtext I skolan har Ellen på sig skoldräkt. Bilden är tagen under den första skoldagen.
Bild: Privat

Hon ville lära sig spanska men Spanien lockade inte, det var för nära. Att lära sig ett nytt språk är den vanligaste orsaken för att ta ett mellanår från gymnasiet och åka utomlands.

16-åriga Ellen Höglund har nu en dryg månad bakom sig i landet där hon ska spendera hela läsåret. Orsaken till att hon valde just Costa Rica var närmast språket och kulturen.

Costa Rica ligger i Centralamerika med Nicaragua som granne i norr och Panama i söder. Östkusten ligger vid Karibiska havet och västkusten är mot Stilla havet. Invånarantalet är lite mindre än i Finland: cirka 4,8 miljoner men i Costa Rica bor man mycket tätare.

palmer mot blå himmel

Nervöst att åka iväg

Dagen innan Ellen åkte iväg var hon mest stressad över att få allting medpackat i resväskan. Hon hann inte så mycket tänka på hur ledsamt det skulle vara att lämna sin familj hemma i Finland.

- Men visst var det känslosamt då jag tog farväl av min familj, säger hon.

Ellen hade aldrig varit ensam på längre resor så det var spännande att åka iväg. Hur skulle nätuppkopplingen fungera? Hur skulle alla bankärenden kunna skötas där i långtbortistan?

I hennes värdfamilj finns tre pojkar varav en redan har flyttat hemifrån. De som bor hemma är 18 respektive 15 år. Mamman Laura är ensamstående förälder.

Familjen bor strax utanför staden Santa Cruz. Den ligger i Guanacaste-provinsen som är på västkusten, det vill säga intill Stilla havet.

fyra damer simmar
Bildtext Ellens värdmammas vän Lauren har också en utbyteselev från Lettland som heter Helena. De kommer bra överens och spenderar mycket tid tillsammans allihopa. På bilden simmar de vid Ellens favoritstrand som heter Conchal.

Största chocken var spanskan. Jag trodde jag skulle klara mig med det som jag hade lärt mej hemma i Finland

Ellen Höglund

Tidig väckning varje morgon

Den största chocken för Ellen, då hon kom till familjen, var språket. Hon hade läst spanska hemma i Finland men den spanskan var inte alls som den som pratas i Costa Rica.

Hur i all världen skulle de kommunicera?

- Det var svårt i början men nu har det börjat löpa, skrattar hon.

Skoldagarna börjar tidigt, redan klockan sju. Hon stiger upp vid femtiden på morgonen, till ljudet av tuppar och höns som väsnas på gården.

- Det är inte alls ovanligt att folk stiger upp tidigt här. Alla vaknar strax före soluppgången.

Ellens "mamma" kör sedan henne och de andra ungdomarna till skolan och jobben, så de är tvungna att starta rätt så tidigt.

gruppbild på utbytesstuderande i Costa Rica
Bildtext Här är alla 120 utbyteselever från 17 olika länder. Från Finland är det Ellen och två andra tjejer. Denna bild är tagen efter att de landat och haft ett ”Soft-landing” läger i huvudstaden, San José. Efter två roliga dagar reste de till sina familjer.

Säkerhetskontroll och murar runt skolan

Skolan hon går i är ingen liten en: här finns ungefär tusen elever. Förutom Ellen studerar här fyra elever som kommer från olika håll av världen.

- Det är skönt att få prata engelska emellanåt med de andra utbyteseleverna då jag inte ännu behärskar spanskan så bra.

utbytesstuderande på strand i Costa rica
Bildtext Här sitter Ellen, Erica från Italien, Nil från Turkiet och Elise från Frankrike på stranden Junquillal strax före solnedgången.

Runt skolbyggnaden finns en hög mur och galler och alla elever ska gå igenom en säkerhetskontroll innan de kommer in i skolan. Men väl inne i skolan är det väldigt lika som hemma i Finland.

Ämnena de läser är också ungefär de samma som i Finland, berättar hon.

I skolan har alla skoluniform. Flickorna har en rutig kjol och en vit kortärmad pikéskjorta, pojkarna har långbyxor och skjorta.

"Naturen och kulturen är härlig"

Ellen är mycket fascinerad av kulturen i Costa Rica. Mänskorna är pratsamma och spontana.

- Jag ser jättemycket framemot att komma in i den här kulturen och känna mig som en av de lokala här, funderar Ellen.

Hon tycker också att naturen i landet är fantastiskt frodig och grön. Hon berättar att hon redan fått vara med om att hjälpa nykläckta sköldpaddor att ta sig över stranden Junquillal till havet.

I början av juni nästa år kommer hon tillbaka till Finland och hoppas då att hon pratar flytande spanska och har många underbara minnen av sitt utbytesår.

solnedgång på strand i Costa rica
Bildtext En av Costa Ricas berömda solnedgångar på stranden Junquillal. Här fick Ellen hjälpa nykläckta sköldpaddor ta sig till havet över stranden.