Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Det är lite trångt i de nya utrymmena - men den viktiga hälsovården fortsätter i Dalsbruk

Från 2019
Uppdaterad 30.08.2019 09:31.
Bettina Ek och Maria Bärling samtal i ett av rådgivningsrummen.
Bildtext Bettina Ek och Maria Bärling tycker att utrymmena är lite trånga, men de har fått det att fungera ändå.
Bild: Amanda Vikman/Yle

Många oroliga röster höjdes då kommunen beslöt att den gamla hälsocentralen i Dalsbruk skulle stängas. Men under sommaren öppnade mottagningen åter sina dörrar i en ny närservicepunkt i Dalsbruk centrum.

Även om ingången till de nya utrymmena är lite i skymundan, på mataffärens bakgård, är läget centralt och lättåtkomligt.

- Vi hänger upp de sista tavlorna ännu, så därför är det lite stökigt. Men annars är vi på det klara med vad som ska vara var, säger Maria Bärling, tillförordnad avdelningsskötare vid Kimitoöns kommun.

Hon och ansvariga hälsovårdaren Bettina Ek visar runt i de nya utrymmena som tillsvidare ersätter den gamla hälsocentralen.

- Vi fick ändra på vilka mottagningsrum som skulle vara var lite i sista stund. Ett handfat var lite felplacerat här, och ett rum var lite mindre än planerat där. Men vi är ändå rätt så nöjda med slutresultatet säger Ek.

Matbutiken Sale i Dalsbruk fotad från baksidan.
Bildtext Ingången till närservicepunkten är lite gömd på en bakgård.
Bild: Amanda Vikman/Yle

Flytten från den gamla hälsocentralen är en del av kommunens sparåtgärder för att få ordning på ekonomin. Men den gamla hälsocentralen var onödigt stor och i dåligt skick.

- Väntrummet här är ju litet, det är helt klart, men å andra sidan är det ovanligt att patienterna behöver vänta då de är så få. Poängen nu är att alla rum används alla dagar, vilket inte var fallet förut. Här finns inga onödiga utrymmen, säger Maria Bärling.

Bashälsovården bibehålls - tandläkarstationen flyttar

Bashälsovården i Dalsbruk bibehålls, men tandläkartjänsterna har flyttat upp till Kimito. Det gäller också fysioterapitjänsterna som endast erbjuder kartläggningsmottagning i Dalsbruk i fortsättningen.

På grund av få barn på södra Kimitoön är behovet för rådgivningstjänsterna litet. Föräldrar med barn som är över sex månader gamla har numera mottagningstider en dag i veckan.

- Vi såg redan före flytten att det bildades köer i Kimito medan dagarna i Dalsbruk var halvtomma. Då jobbade vi ännu två dagar i veckan här, men en dag har visat sig vara lagom, säger Bettina Ek.

Också i barnrådgivningens rum är det lite trångt. Men det går.

- Vi har ju fått in alla våra saker. Men det var på centimetern med vissa saker, som tavlan där vi testar synen. Och det är lite svårt ibland när man ska testa de större barnens motorik så klart, säger Ek.

Det finns ingen reception i den nya närservicepunkten, så all tidsbokning måste göras per telefon.

Två kvinnor sitter i ett väntrum i Dalsbruk nya närservicepunkt.
Bildtext Väntrummet är litet - men kötiden är vanligtvis kort.
Bild: Amanda Vikman/Yle

- Det var ju egentligen samma regler som gällde i Dalsbruk förut, men vissa traskade in och fick en tid direkt då också. Jag har inte hört att kunderna skulle ha klagat på att det inte finns en reception längre, säger Maria Bärling.

Läkarmottagning har man måndagar och tisdagar, och mindre ingrepp kan göras på plats.

- Är det akut så får man åka till Kimito, men så var det också förut. Vi kan fortfarande erbjuda samma vård som vid den gamla hälsocentralen, till exempel mindre ingrepp och provtagningar, säger Bärling.

En temporär lösning

Förmännen har fått vara med i processen då man sökte ny plats för hälsovårdsverksamheten, men något större urval fanns det inte.

- I alternativ två, DIT-centret, var hissen för trång, vägen upp är brant och jobbig och annars också var det svårt att göra utrymmena om till en hälsovårdsmottagning. Kommunen har nu skrivit på ett tvåårigt kontrakt här. Allt hänger lite på om Hanna och Yrjö-stiftelsen går vidare med tomten där gamla hälsovårdscentralen står, säger Bärling.

Ett mottagningsrum i en hälsocentral.
Bildtext Laboratoriet i den nya närservicepunkten.
Bild: Amanda Vikman/Yle

Om Hanna och Yrjö-stiftelsen bygger senioranpassade bostäder på tomten, har man förhandlat med kommunen om att bygga och hyra ut utrymmen lämpade för hälsovårdsverksamhet.

- Just nu är det en tillfällig lösning, men om det inte blir något av stiftelsens planer hoppas vi väl att vi kan stanna här. Det är ju tungt att flytta, oberoende om det är privat eller på jobbet, säger Bärling.

Artikeln uppdaterad den 30.8.2019 kl 9.30: Alla hälsovårdstjänster finns inte kvar i Dalsbruk då tandläkarmottagningen och fysioterapivården flyttats upp till Kimito.

Diskussion om artikeln