Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Strejk inom postsorteringen i början av september - facket protesterar mot försämrat kollektivavtal

Från 2019
Uppdaterad 29.08.2019 14:38.
Postens logistikcentral i Lundo.
Bild: Yle/ Nora Engström

Finlands Post- och Logistikunion Pau går i strejk i början av september. Åtgärden är enligt facket ett svar på vad förbundet betecknar som arbetsgivarens planer på ett försämrat kollektivavtal och drastiskt lägre löner för cirka 700 anställda.

De anställda vars arbetspass skulle ha inletts klockan 22 den 1 september kommer inte på jobb och arbetet återupptas klockan 00.00 den 5 september.

I och med den planerade försämringen kommer lönen för 700 anställda att sjunka med i genomsnitt 30 procent, säger facket i ett pressmeddelande. I värsta fall kan lönen sjunka med 50 procent. Också övriga anställningsvillkor försämras, framhåller facket.

- Var och en kan fundera på en situation där den egna lönen sjunker med en tredjedel. Livet förändras helt och hållet, säger Paus ordförande Heidi Nieminen.

Nieminen säger vidare att det kommer att bli svårare för posten att hitta personal i och med att anställningsvillkoren försämras. Det kommer enligt henne att skrota postens pakettjänster.

Posten: Hård konkurrens inom näthandeln

Posten meddelade tidigare i dag att posten måste gå över till samma anställningsvillkor som används av konkurrenterna inom paketutdelningen och den viktiga och ökande näthandeln.

Det nya kollektivavtalet kommer enligt arbetsgivaren att träda i kraft den 1 november 2019.

Under en övergångstid fram till slutet av mars 2020 kommer posten att stöda de anställda finansiellt, med målet att bruttolönen ska vara oförändrad förutsatt att de anställda uppnår de mål som gäller för arbetet.

- Vi förstår att förändringen i kollektivavtalet är tung för många. Därför satsar vi på att minimera omedelbara löneinkomstpåverkningar som orsakas av förändringen, säger Turkka Kuusisto som är chef för affärsgruppen Paket- och näthandel.

Diskussion om artikeln