Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Fredric Portin vill bli Finlands landslagstränare i orientering: ”Det är ändå på den nivån jag vill jobba”

Från 2019
Fredric Portin, hösten 2018.
Bildtext Fredric Portin.
Bild: Yle/Magnus Eklöv

Den tidigare landslagsorienteraren och nuvarande FSO-tränaren Fredric Portin är ett av namnen som vill bli nästa tränare för det finländska orienteringslandslaget. Det bekräftar Portin själv för Yle Sporten. Han ser att orienteringslandslaget har stor potential.

– För mycket ska jag väl inte gå in på detaljer innan jag ens fått jobbet, men jag berättar väldigt gärna mer om planerna senare, skrattar Portin då Yle Sporten når honom per telefon på torsdagseftermiddagen.

Tidigare under dagen hade Helsingin Sanomat avslöjat att Portin sökt jobbet – något som många andra toppkandidater valt att inte göra.

Enligt Kestävyysurheilu.fi (bakom betalmur) har bland andra Antti Harju, Jani Lakanen, Janne Salmi och Juha Taini valt att inte söka jobbet. Men för Portin skulle det vara ett steg i rätt riktning.

– Det är på elitsidan som jag själv trivs allra bäst och har mest att ge. Jag vill jobba med dem som har ambition att nå ända fram. Så när det fanns möjligheten att söka jobbet så bestämde jag mig för att försöka, säger han och fortsätter:

– Men inte är det alls fråga om att jag skulle ha någon brådska just nu. Det handlar mer om att se vad utgången blir. Det är ingen katastrof om jag inte får jobbet. Jag trivs också med jobbet jag har just nu, det handlar det inte alls om heller.

"Får helt enkelt se om det blir nu eller senare" – utmanas av 14-faldige världsmästaren

Att orienterings-VM bjöd på två mer eller mindre överraskande medaljer av Venla Harju och herrarnas stafettrio gjorde inte valet svårare heller.

– Jag ser absolut att vi är påväg framåt. Det är många unga nya orienterare på väg in och det är en grupp som jag tror att kan gå mycket framåt, analyserar Portin.

– Sedan hade jag fått höra av vissa personer att jag kunde klara mig på den där nivån och det gjorde det lättare att testa på vingarna. Det är ändå på den nivån jag vill jobba. Vi får helt enkelt se om det blir nu eller senare, säger han.

En av de främsta konkurrenterna till jobbet är fransmannen Thierry Guergiou, som berättat med försiktiga ordval för både HS och Kestävyysurheilu att han är intresserad av jobbet.

Den 14-faldige VM-guldmedaljören Guergiou fungerar som bäst som assisterande tränare i det svenska landslaget.

– Det finns önskemål från svenskt håll att jag skulle fortsätta med mitt gamla jobb, men jag håller ögonen på vad som sker i Finland också. Det är för tidigt att säga något ännu, säger han för HS.

Diskussion om artikeln