Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Omtalad ö utanför Helsingfors såldes av utsökningsverket – tidigare ägare anser priset vara för lågt då ryskt bolag erbjudit nästan 13 miljoner dollar

Från 2019
Uppdaterad 02.09.2019 12:03.
Ön Skatakobben utanför Helsingfors.
Bildtext Skatakobben är 4 940 kvadratmeter stor, alltså knappt en halv hektar. På ön finns en lotsvaktsstuga byggd 1876.
Bild: Yle/ Linnea Caloander

Ön Skatakobben utanför Skatudden i Helsingfors har sålts av Helsingfors utsökningsverk. Den tidigare ägaren Mika Norring är missnöjd och anser att ön såldes till underpris. Köpesumman var 375 000 euro. Ett ryskt byggbolag har erbjudit 12,9 miljoner dollar för ön.

Solen skiner och det är omkring 25 grader. En skallig man kommer emot. Det är Mika Norring. Vi sätter oss ner på en parkbänk i Matrosparken.

Härifrån är det omkring en halv kilometer till den lilla ön Skatakobben som i många år har ägts av Norrings företag.

Men i juni blev Mika Norring av med sin ögonsten då Skatakobben såldes av Helsingfors utsökningsverk.

Köpte ön i början av 2000-talet

Norring minns fortfarande när han som ny fiskare i Helsingfors för första gången fick upp ögonen för ön.

- Jag åkte förbi Skatakobben dagligen tillsammans med en annan fiskare. Vi pratade ofta om hur fin ön är och om man kunde få ha den som sin egen ö, säger Norring.

Och drömmen blev sann då Norring flyttade till ön i början av 2000-talet och blev yrkesfiskare.

Hans företag köpte ön av det statliga bolaget Kapiteeli för knappt 1,4 miljoner mark, vilket är omkring 297 000 euro i dag.

Skallig man framför havet vid Skatudden i Helsingfors.
Bildtext Mika Norring.
Bild: Yle/ Christoffer Gröhn

Dömdes efter anlagd brand

Ön var i rubrikerna under många år eftersom Helsingfors stad efter att Norring 2001 köpt ön beslöt att använda sin förköpsrätt. Staden ville ha ön med tanke på generalplanen som gjordes i början av 2000-talet.

Den 10 juli 2002 brann en byggnad på ön. Branden visade sig vara anlagd och Norring åtalades.

I Helsingfors tingsrätt friades han helt, men hovrätten konstaterade att Norring anstiftat två män att tända eld på byggnaden och att han efter det försökte få skadestånd från försäkringsbolaget. Norring dömdes för anstiftan till grov skadegörelse och försök till grovt bedrägeri, men friades från åtalet för anstiftan till försäkringsbedrägeri. Männen som tände på dömdes för försäkringsbedrägeri.

Domen blev slutgiltig då Högsta domstolen inte beviljade besvärstillstånd.

Några månader efter branden beslöt förvaltningsdomstolen att Helsingfors stad hade förlorat rätten till förköp eftersom staden inte inom utsatt tid informerat Norrings företag om användningen av rätten till förköp.

Skatteskulder på över en miljon

Norring fick alltså behålla sin ö och stadens intresse svalnade. Det fanns tidigare planer på en metrolinje till Degerö via Skatakobben och ön belades med byggförbud. Men den planerade metron har nu ersatts med planerna på en bro över Kronobergsfjärden.

För att vara korrekt är det Norrings företag och inte han själv som har ägt Skatakobben. För fem år sedan gjorde skattemyndigheterna en granskning av hans företag FC Renska Oy.

- Skattemyndigheterna påstod att företaget haft svart arbetskraft, säger Norring, som förnekar uppgiften.

Företaget har bland annat gjort byggjobb för Helsingfors stad. Nu är företaget rejält skuldsatt. Skatteskulden är på över en miljon euro.

"Fastän ön var till salu ville jag inte att den säljs"

Norring tvingades agera för att bli av med sina skulder till skattemyndigheterna. 2017 försökte han sälja ön.

Enbart erbjudanden på över en miljon euro togs då i beaktande.

- Jag lade ut ön till försäljning eftersom utsökningsverket pressade, men jag kände hela tiden att situationen snart löser sig. Fastän ön var till salu ville jag inte att den säljs. Jag hade sannolikt sagt nej till bud som getts, säger Norring.

Karta över öarna utanför Helsingfors.
Bildtext Skatakobben ligger några hundra meter från Skatudden.
Bild: Yle

Kontaktade olika länders ambassader

Ett kapitel för sig är ett bud som Norring fick i juli 2015, alltså nästan två år innan ön lades ut till allmän försäljning. Ett ryskt byggbolag skickade ett erbjudande per e-post till Mika Norring där bolaget erbjöd 12,9 miljoner amerikanska dollar för ön. Byggbolaget har en adress i Moskva.

Yle Huvudstadsregionen har tagit del av det skriftliga erbjudandet, men har inte varit i kontakt med byggbolaget. Erbjudandet avslutas med ”det här köperbjudandet är giltigt tills vidare”.

Varför erbjuder ett ryskt byggbolag 12,9 miljoner för en liten ö utanför Skatudden?

- Bolaget ville eller vill uppenbarligen köpa ön.

- Jag känner inte till det här bolaget och har inte kontaktat dem. När skattegranskningen gjordes var jag ordentligt upprörd och berättade att jag säljer ön. Jag meddelade olika länders ambassader om saken och frågade om det fanns intresse, säger Norring.

Vilka länders ambassader?

- Olika länders, olika block.

Meddelade du Rysslands ambassad?

- Jag vet inte om det är korrekt att säga.

Det låter underligt att ett ryskt bolag plötsligt erbjuder 12,9 miljoner dollar för ön.

- Jag vet inte om det är det. Jag anser att också den här summan är låg. Det här är den enda ön i privat ägo innanför Sveaborg.

Besvärade sig över köpet till tingsrätten

Enligt Mika Norring är alltså 12,9 miljoner dollar (ungefär 11,6 miljoner euro) ett för lågt pris för ön. När Helsingfors utsökningsverk i juni sålde ön landade priset till slut på 375 000 euro, det vill säga lite på tre procent av det ryska erbjudandet. Köpare var holdingbolaget P.W. Brandt.

När utsökningsverket i våras gav ett fastighetsförmedlingsföretag i uppdrag att sälja ön var utgångspriset 500 000 euro.

- Efter att den varit till salu i omkring en månad insåg man att utgångspriset var för högt och därför sänktes det. Intresset var lågt, säger häradsfogde Jorma Laine vid Helsingfors utsökningsverk.

Norring lämnade i juli ett besvär till Helsingfors tingsrätt över köpet. I besväret anser han att ön sålts till underpris och förundrar sig över att man inte har kontaktat dem som tidigare visat intresse för ön, det vill säga det ryska byggbolaget och Helsingfors stad. Tingsrätten behandlade inte besväret eftersom det lämnades in för sent.

Den summan ön nu såldes för är enligt Norring långt ifrån tillräckligt för att hans företag ska bli kvitt sina skatteskulder.

"Jag säger inte det fula ord jag tänker på"

- Det kändes overkligt att ön såldes. Jag visste inte att utsökningsverket sålde den på eget bevåg. När jag såg summan tänkte jag att det måste vara en nolla för lite.

Vad tänker du om hela den här processen?

- Jag säger inte det fula ord jag tänker på. Men jag är besviken och arg. Jag är förbluffad och överraskad hur rättsstaten fungerar, det vill säga den fungerar inte alls.

Häradsfogde Jorma Laine vill inte i detalj redogöra för försäljningsprocessen, men han säger att processen har varit lagenlig och att utsökningsverket har gjort de anmälningar som utsökningsbalken kräver.

Bor i Schweiz

Norring har inte bott på ön på flera år utan bor i Schweiz där han enligt egen utsago jobbar som företagskonsult.

- Affärsvärlden intresserar fortfarande, men nu när jag sitter här vid havet intresserar det att åka ut och fiska. Det alternativet är heller inte uteslutet.

Rättelse 2.9 kl.12.03: Arealen på Skatakobben rättades i bildtexten. Arealen är 4 940 kvadratmeter.
2.9.2019 19.04 Ändrat skatteverket till skattemyndigheterna.

Diskussion om artikeln