Hoppa till huvudinnehåll

Sport

EM över för volleybollsdamerna – ödesmatchen mot Bulgarien slutade i klar förlust: "Grämer oerhört mycket"

Från 2019
Besvikna volleybollsspelare.
Bildtext Besvikna volleybollsspelare.
Bild: Lehtikuva

Det ville sig inte alls för Finlands damlandslag i volleyboll på torsdagskvällen i turkiska Ankara. En seger var ett måste – men matchen mot Bulgarien slutade i en 0–3-förlust. En besvikelse, summerar både Tapio Kangasniemi och Kaisa Alanko.

Upplägget var spännande. Både Finland och Bulgarien stod med ryggen mot väggen. En seger skulle resultera i avancemang från gruppspelsfasen och dessutom en tredjeplats i gruppen.

En förlust? En femteplats i gruppen – och laget skulle ha spelat klart för EM.

Det stod klart direkt att Bulgarien var på hugget. Första set slutade i en klar 25–14-seger. I andra set vaknade Finland mot slutet, men kom inte närmare än 25–21.

Men med kniven mot strupen verkade de blåvita vakna. Finland rev upp en 6–1-ledning direkt – men lyckades inte försvara den.

Bulgarien kom snabbt ikapp och förbi. Efter ett ryck som kändes avgörande stod det 16–22 på tavlan. Då vaknade Finland igen och hann efter tre poäng på raken reducera till 19–22.

"Många små, lätta misstag"

Den nästa bollen verkade dessutom också gå till Finland då en bulgarisk spelare som satte bollen förbi de finländska försvararna landade på den finska planhalvan – men videodomarna friade henne trots finländarnas protester och Bulgarien gick upp i 23–19.

Det repade sig Finland inte från.

– Försvaret var inte tillräckligt bra i dag. Laget hittade inte sätt att stoppa deras urstarka anfallare. Dessutom verkade det finnas en liten överladdning i truppen. Många små, lätta misstag – det kostade Finland matchen och avancemanget, summerar expertkommentator Pauliina Vilponen.

Chefstränaren Tapio Kangasniemi grämer sig också över de missade chanserna.

– Vår talang räcker till för att mäta oss mot de bästa. Det föll det inte på i dag. Men samtidigt var vårt mål att avancera från gruppen så vi är besvikna. Jag vill ändå fokusera på det positiva från den här turneringen. Vi var till exempel nära att skrälla mot Turkiet, säger han i Yles tv-intervju.

Han får medhåll av passaren Kaisa Alanko.

– Vi visade att vi kan utmana också de bästa lagen i världen. På så sätt var den här matchen ganska lika de övriga. Men Bulgarien var mycket bättre än vi. Vi saknade det där vassa. En besvikelse, förstås. Det grämer oerhört mycket, säger hon.

Diskussion om artikeln